EDICIÓ ESPECIAL
Mèdia 22/04/2012

L'ARA celebra Sant Jordi

La diada de Sant Jordi es farà notar a les pàgines de l'ARA. El diari de demà inclourà un dossier amb tota la informació sobre la jornada i un ampli suplement especial sobre el filòsof Josep Ferrater Mora.

Ara
3 min
A dalt, portada de l'edició de demà de l'ARA, amb el titular #llegirestimar i una imatge dels alumnes de l'institut Jaume Balmes de Barcelona amb roses i llibres. A sota, primera plana del suplement Fes-te filòsof amb Josep Ferrater Mora.

BARCELONAPer Sant Jordi l'ARA es vesteix de gala. El diari de demà inclourà un extens dossier centrat en la festa, especialment en la seva vessant més literària, i a més anirà acompanyat d'un suplement especial de 64 pàgines sobre la figura i l'obra de Josep Ferrater Mora, el filòsof català més destacat del segle XX: una redescoberta en tota regla.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

L'edició de demà de l'ARA estarà encapçalada per una portada presidida per una fotografia d'un grup d'alumnes de l'institut barceloní Jaume Balmes que, armats amb roses i llibres, escenifiquen els dos conceptes que ja van conformar el titular d'ara fa un any -"Llegir, estimar"-, però ara convertits en hashtag . A l'interior del diari un dossier de 13 pàgines recollirà tota la informació necessària per gaudir de la jornada.

Per començar, el dossier es fixa en deu novel·les que poden ser protagonistes d'aquest Sant Jordi i que, a més, tenen en comú que fan una mirada al passat, cadascuna a una dècada diferent del segle XX. A aquesta selecció de títols se n'hi afegirà una altra, la de les deu millors novel·les de la història de la literatura catalana, elaborada a partir de les propostes i opinions que els lectors de l'ARA han ofert durant tota la setmana a través de la web del diari.

Els altres grans protagonistes de l'edició de demà seran els escriptors. Eduardo Mendoza, Isabel-Clara Simó, Josep Maria Ballarín, Sergi Pàmies i Sílvia Alcàntara recordaran quin va ser el seu millor Sant Jordi, i Anna Roig i Jordi Coca, a més de l'editor Josep Cots, explicaran com encaren un dia que per a ells també serà molt especial. A més, l'ARA oferirà una guia per saber on serà cada autor en cada moment del dia, per a aquells que vulguin aconseguir la seva firma, i Emili Teixidor publicarà un article convidant a llegir. Els desitjos de Sant Jordi de diversos personatges coneguts i un recull de les dades més destacades sobre la lectura a Catalunya completaran aquest especial de l'ARA.

Centenari de Ferrater Mora

Però el diari de demà serà doble. A l'edició habitual s'hi afegirà un suplement especial de 64 pàgines sobre el filòsof Josep Ferrater Mora, de qui enguany es commemora el centenari del naixement. El filòsof Josep-Maria Terricabras, director de la Càtedra Ferrater Mora de Pensament Contemporani de la Universitat de Girona, glossarà la figura d'aquesta personalitat de l'exili. Deu filòsofs més, entre els quals Salvador Giner, Victòria Camps i Xavier Rubert de Ventós, donaran motius per justificar aquest qualificatiu, alhora que recomanaran alguna de les seves obres i recordaran anècdotes relacionades amb el personatge. Una entrevista a la seva vídua i deixeble, Priscilla Cohn, permetrà completar el retrat personal de Ferrater Mora.

Però el suplement també es fixa en el personatge més enllà de la seva vessant com a filòsof. Entre altres coses, recull la seva visió sobre els quatre trets que defineixen els catalans -ironia, mesura, seny i continuïtat- i presenta les cares menys conegudes de Ferrater Mora: la de novel·lista i la de cineasta. El director de la Filmoteca de Catalunya, Esteve Riambau, valora les aportacions del filòsof en aquest camp, que també queden reflectides en la relació epistolar que va mantenir amb el director de fotografia Néstor Almendros. Algunes d'aquestes cartes, i també d'altres que es va intercanviar amb el poeta Joan Oliver, la filòsofa María Zambrano i l'historiador Jaume Vicens Vives, apareixen recollides al suplement.

Tot això es complementa amb un recull de cites del filòsof i una aproximació a la Càtedra Ferrater Mora, creada el 1989 i que ha col·laborat en l'elaboració del suplement.

stats