Mèdia 28/11/2013

L'equip de l'ARA celebra el tercer aniversari al TNC

Artur Mas ha felicitat el diari per la seva feina i Pep Guardiola ha assegurat que "forma part" de la seva vida

Ara
6 min

BarcelonaA les 20.00 d'aquest dijous ha començat l'acte de celebració del tercer aniversari de l'ARA, que es compleix aquest dijous. Antoni Bassas i Alba Om han conduït un esdeveniment que ah tingut lloc a la Sala Tallers del Teatre Nacional de Catalunya. "Com deia Mark Twain, ho van fer perquè no sabien que era impossible", ha assenyalat Bassas en començar l'acte. "Aparentment, res no aconsellava arriscar", ja que el context econòmic no semblava especialment propici però "ho era, justament perquè estava emergint un món nou", ha remarcat l'editor del diari, just abans de donar pas a un vídeo sobre el primer dia de l'ARA a la redacció.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Tot seguit, han pujat a l'escenari el col·laborador de l'ARA Toni Soler i el subdirector de Política, David Miró, per analitzar com ha evolucionat la política catalana des del novembre del 2010 fins avui. "El gran canvi és que la gent és la protagonista. Les coses ja no es decideixen en els despatxos. Per entendre el que passa a Catalunya, cal entendre això", ha assenyalat Miró. Per completar l'anàlisi de l'àmbit polític, el cap de la secció, Ferran Casas, ha explicat des de l'Índia –des d'on segueix el viatge del president Artur Mas, que el 2014 serà un any "de gran tensió política". "Necessitarem moltes pàgines", ha assegurat.

El president Mas ha felicitat també l'ARA a través d'un vídeo en què ha assegurat: "Heu fet molta feina, l'heu feta bé, i sé que no la teníeu fàcil".

Després de l'anàlisi política ha arribat el torn de la secció d'Internacional El cap de la secció, Marc Vidal, i el col·laborador Bru Rovira han recordat, entre altres, la Primavera Àrab i l'accident nuclear de Fukushima, i han destacat la feina dels corresponsals.

En aquest sentit, s'ha recordat la figura del corresponsal d''El Periódico' a Síria, Marc Marginedas, que va ser segrestat al setembre. El director d'aquest diari, Enric Hernàndez, ha parlat de la seva figura, ha recordat que els seus companys esperen el seu alliberament i ha felicitat l'ARA pels seus tres anys.

Des de Brussel·les, la delegada de l'ARA, Laia Forès, ha analitzat la situació que viu ara mateix la Unió Europea.

La tercera secció protagonista ha estat la de Cultura, i en aquest sentit els presentadors han recordat els diaris especials dedicats a Miró, Tàpies, Barceló o Espriu, entre altres. A continuació, la cap de Cultura, Laura Serra, i la col·laboradora del diari Empar Moliner han pujat a l'escenari i han destacat la importància de deixar espai per als temes culturals enmig de l'actualitat política i econòmica. De totes maneres, Moliner ha explicat que és complicat deixar de banda el procés sobiranista en les seves columnes. Per això, ha fet una promesa per quan el procés ja s'hagi acabat: "Jo fare una columna que tracti d'un matrimoni que se separi, però no serà una paràbola, serà la veritat. S'hauran acabat les paràboles".

Des de la redacció, el director adjunt de l'ARA, Ignasi Aragay, ha explicat els temes en què està treballant aquest vespre la redacció.

Per parlar d'esports, el cap de la secció, Toni Padilla i el col·laborador de l'ARA Xavier Bosch han pujat a l'escenari. Padilla ho ha fet amb la tercera portada de l'ARA, del 30 de novembre del 2010, que recollia la victòria per 5 a 0 del Barça al Reial Madrid de la nit abans. El cap d'Esports, a més, ha explicat que l'ARA "ha intentat explicar per què es perden o es guanyen els partits".

L'exentrenador del Barça, Pep Guardiola, subscriptor de l'ARA, ha destacat a través d'un vídeo la feina que fa "tant i tant bé" aquest diari. "L'ARA forma part de la meva vida, dia a dia", ha dit Guardiola, que considera "una gran satisfacció" formar part de la comunitat de l'ARA.

A continuació ha arribat el moment de la secció de Societat, amb el col·laborador de l'ARA Salvador Cardús i el cap de la secció, Joan Serra, que ha recordat que el diari ha dedicat "moltíssimes pàgines" a parlar de la llei Wert i que fins i tot es va editar tot un diari en blanc i negre per mostrar el rebuig a aquesta norma. Amb una mirada més optimista, ha recordat que cada diumenge hi ha una secció titulada 'Ara ens en sortim'. "L'ARA és un 'Ara ens en sortim'", ha reflexionat.

Un dels moments més emotius de l'acte ha estat quan el director de l'ARA, Carles Capdevila, ha pujat a l'escenari acompanyat de la Graciela Noguera, la primera catalana del 2010, que va protagonitzar la primera portada del diari al costat del doctor Moisès Broggi. A més, un vídeo ha mostrat el 'making of' d'aquella portada i ha resumit la visita que la Graciela va fer a la redacció de l'ARA fa unes setmanes.

La següent a pujar a l'escenari ha estat Sílvia Barroso, la cap de l'edició digital de l'ARA, que duia a les mans el Premi Nacional de comunicació que la l'Ara.cat va rebre la setmana passada. Barroso ha explicat que els temes que més interessen a la gent són, en primer lloc, els "processos que indiquen que el món es mou", ja sigui l'independentisme o els indignats; també els "temes que commouen", com ara les morts molt sentides; i també els temes "divertits", com ara els que tenen relació amb el sexe o els que mostren persones conegudes en situacions poc habituals. En aquest sentit, ha recordat el vídeo en què Jordi Pujol llegia la lletra de la cançó 'Jenifer' d'Els Catarres.

Barroso també ha recordat que aquest dijous s'ha posat en marxa una web especial per resumir els grans temes dels últims tres anys. "És una web perquè la gent hi disfruti", ha explicat. "Hem fet un pas més per obrir camí", ha afegit Bassas.

També ha participat a l'acte la directora de l'Ara Balears, Catalina Serra, que ha explicat que aquest mitjà vol donar "aire nou" al panorama comunicatiu de les Illes.

El cap de Mèdia de l'ARA, Àlex Gutiérrez, i la col·laboradora Mònica Planas han parlat de la secció de Mèdia. Planas considera que la televisió tendeix cap a la "infantilització", però ha destacat també coses bones com el fet que "puguem riure amb el 'Polònia'", que haguem descobert periodistes com Jordi Évole o que existeixin programes com l''Info K'. També ha assegurat que és "fabulós" haver pogut criticar els accionistes de l'ARA –i els seus programes– a través de la seva columna. Per la seva banda, Gutiérrez s'ha referit a la seva secció 'Pareu màquines', que busca analitzar perquè cada mitjà explica els fets d'una manera diferent.

A continuació ha arribat el torn per a l'economia, amb el col·laborador Miquel Puig i el cap de la secció, Ignasi Pujol. Puig ha assegurat que la "pregunta bàsica" ara mateix hauria de ser "quina economia volem construir després d'aquesta desfeta". Per la seva banda, Pujol ha recordat que fa dos anys l'euro va estar "a punt de trencar-se" i que aquesta situació ja ha passat, però ha matisat que això no vol dir que "ja estiguem fora de perill".

Un cop tots els caps de secció i col·laboradors havien participat a l'acte i s'havien anat asseient a la grada instal·lada a un costat de l'escenari, els presentadors els han sotmès a un concurs amb cinc preguntes sobre temes que han estat notícia des del naixement de l'ARA.

El director de l'ARA, Carles Capdevila, ha aparegut a la part final de l'acte i ha assenyalat que "els anys de l'ARA són molt intensos, compten més", i per això creu que l'ARA fa "tercer d'ESO", però que "l'any que ve hem de ser adults i hem de poder votar". "Avui és un dia de gràcies a fundadors, accionistes, anunciants, a la redacció, als col·laboradors", ha continuat, i ha afegit que "fa molta il·lusió" que hi hagi gent que digui "Jo sóc de l'ARA".

Albert Om ha mostrat una selecció de les caricatures que cada dissabte il·lustren la contraportada del diari, i n'ha llegit una en directe dedicada als subscriptors de l'ARA. Om ha reivindicat la importància del fet que el periodisme sigui de pagament perquè sigui independent i de qualitat, i ha recordat que l'ARA va ser pioner en posar aquest mur de pagament que de mica en mica s'ha anat generalitzant. "Per molts anys, per molts subscriptors i per molts clics", ha conclòs Om.

"Ja hem fet tres anys i esperm bufar moltes més espelmes, sempre pensant que vostès són el centre del nostre interès", ha dit Bassas per cloure l'acte, que ha acabat amb una fotografia de família de tots els caps de secció i col·laboradors que hi han participat.

stats