Mèdia 02/11/2015

L’ARA celebra cinc anys de periodisme influent

El Palau de la Música ha acollit l’acte institucional d’aniversari, l’entrega dels premis Ignasi Pujol i Tatiana Sisquella i un concert de Jordi Savall

àlex Gutiérrez
5 min

BarcelonaTot i que l’efemèride és el 28 de novembre, l’ARA ha celebrat aquest dilluns vespre, al Palau de la Música, l’acte oficial del cinquè aniversari del diari. La gala va ser també un homenatge als periodistes Ignasi Pujol i Tatiana Sisquella, amb la segona edició dels premis que duen el seu nom. I es va coronar amb un concert de Jordi Savall que tenia en el diàleg -entre Orient i Occident, entre l’Antic i el Nou Món- el fil conductor.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Oficiava l’acte Antoni Bassas, que va voler aclarir davant les autoritats reunides -de les principals institucions del país i representants d’ideologies i partits diversos- que quan deia que la gala se celebrava enmig del temporal era una acotació estrictament meteorològica. A la primera fila hi havia alguns dels actors de l’actualitat política d’aquests dies, des d’Ada Colau fins a Carme Forcadell passant per Francesc Homs i Mercè Conesa. L’auditori comptava també amb una representació nodrida del món cultural, social i empresarial.

Carles Capdevila, director de l’ARA, va voler saludar aquest primer lustre del rotatiu reivindicant la influència aconseguida per l’ARA durant els seus primers cinc anys. En el seu discurs va fer una referència irònica als que auguraven -no només de pensament sinó també d’acció- una vida breu al diari: “Vull fer un agraïment a tots els que van intentar activament que no ens en sortíssim, perquè han sigut un gran estímul. En alguns moments del primer any, quan estava més cansat i a punt de tirar la tovallola, pensava que no els donaria aquesta satisfacció. Gràcies a tots els immobilistes i als que no volen que passin coses, perquè han sigut un gran estímul”.

Capdevila va celebrar tenir més de 33.000 subscriptors i en va lloar el caràcter “exigent”, que ajuda a elevar el llistó del diari. També va explicar que una de les fortaleses de l’ARA és que “està format per un gran equip de persones”. I va tenir paraules emotives de record per a la Tatiana Sisquella i l’Ignasi Pujol: “Han marcat la personalitat de l’ARA. La Tati demostrava allò que deia Joan Margarit, i és que del dolor se’n pot extreure amor i bellesa. L’Ignasi va ser un exemple de lluita i va educar la redacció de l’ARA en la bondat”.

L’acte va continuar amb el lliurament dels premis Ignasi Pujol, a l’Institut de Ciències Fotòniques, i Tatiana Sisquella, a la iniciativa Pallapupas. Maravillas Rojo, responsable els últims anys de Barcelona Activa, va ser reconeguda amb una menció especial. Els premis els va presentar Jaume Giró, director general de la Fundació Bancària La Caixa, l’entitat que coorganitza els guardons. Giró va valorar “la valentia” que va suposar posar en marxa l’ARA en el moment més dur de la crisi. “El diari, tot i així, va sortir al carrer i a la xarxa, i ha ocupat un espai que s’ha demostrat necessari i determinant per a la pluralitat a Catalunya. Ho pot celebrar amb la satisfacció d’haver-se consolidat i convertit en referència”. Giró va reivindicar el paper de La Caixa com a primera empresa filantròpica del país, que inverteix “200 milions d’euros en la lluita contra la pobresa, en el foment d’habitatges socials i en la promoció de l’educació”.

“Alegria, generositat i convicció”

Ferran Rodés, president de l’ARA, va resumir en tres paraules els cinc anys del diari. “La primera, alegria. Perquè molts dels objectius fundacionals que es va marcar el diari s’estan complint. Volíem fer un mitjà digital, però en paper. Un mitjà per als ciutadans més actius i culturalment més compromesos. Un mitjà nacional que concebés un país regne de si mateix. La segona paraula és generositat, perquè només amb la generositat de tots i d’un equip de 120 persones cohesionades i determinades es poden estar trencant les barreres del periodisme del segle XXI com està fent l’ARA. Això està passant aquí, a Catalunya, a Barcelona. I la tercera és convicció, perquè el futur del país encara està per escriure”. Rodés ha celebrat que l’ARA ja és el segon diari en subscriptors de Catalunya. “Si seguim aquest ritme, serem el primer abans de dos anys”, ha afegit.

Mercè Conesa, la presidenta de la Diputació de Barcelona, va voler destacar, més enllà de la fita, “la qualitat del camí recorregut”. Al seu parer, l’ARA “ha aportat una mirada diferent i ha donat una oportunitat en el tercer sector social”: “Com era de difícil, fa cinc anys, que aquest tercer sector tingués veu als diaris”. Conesa ha aplaudit també el compromís del diari amb els temes relatius a l’ensenyament.

Francesc Homs, per la seva banda, va ressaltar la capacitat de l’ARA de fer un diari en positiu: “Notícies que podrien ser viscudes com a negatives les sabeu transformar en positives des del punt de vista de l’experiència. A banda de la clau interpretativa i el sentit crític, un dels valors que incorpora l’ARA és la voluntat de positivitzar”.

La imatge del canvi

Homs va cobrir la baixa a l’últim minut de la consellera Neus Munté, que era qui hi havia d’assistir com a representant del Govern. “Ens ha fallat Homs. Si no, hauríem tingut quatre dones en representació de càrrecs que, quan vam néixer com a diari, els ocupaven homes”, comentava irònicament Rodés, per fer palesa la velocitat del canvi que el diari aspira a narrar en temps present.

En un moment convuls com el present, no hi podia faltar alguna polèmica política. En aquest cas la va protagonitzar l’alcaldessa Ada Colau, que va voler matisar una afirmació feta per Giró en el seu parlament, quan va recordar que els bancs i els mitjans de comunicació han sigut sectors que han patit especialment la crisi. “Des del respecte -va dir Colau-, hi ha col·lectius que han patit més la crisi que el sector financer. Això em tocava a mi dir-ho”, va afirmar.

Colau va recordar que va conèixer el diari com a activista: “Heu demostrat una gran sensibilitat, i no des del punt de vista caritatiu sinó des del rigor”. L’alcaldessa també va tenir paraules de reconeixement pel “marcat caràcter cultural” del projecte i va desitjar “molta sort, tots els encerts i també tota la independència, en un moment complex com l’actual, en què es debat cada dia sobre llibertats, drets, sobirania i democràcia”. Per a Colau, “és important tenir un periodisme independent i rigorós que ens ajudi a pensar en profunditat i afrontant les discrepàncies sense por”. Finalment, va llançar un repte: “No he trucat mai al diari per demanar que es publiqués una cosa o que no es publiqués. Si mai us truco per fer-ho, us demano que ho expliqueu, perquè aquesta és també la vostra funció”.

L’última de les intervencions va ser la de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. “Heu ajudat a fer que tothom pugui entendre el que està succeint en un país que s’ha mobilitzat contra les injustícies i les imposicions -va explicar-. Perquè una democràcia funcioni necessita una societat ben informada, i l’ARA ha aportat una mirada nova. Ha sigut una alenada d’aire fresc per als seus lectors, per la qualitat en l’opinió i la innovació a l’hora de comunicar. Mai l’urgent li ha fet oblidar el que és important. I ha transmès l’energia i la il·lusió dels qui el van fundar”. Forcadell va concloure en clau del que encara ha de passar: “No sabem com serà el futur, però entre tots construirem una Catalunya diferent”.

stats