SEGURETAT A LA XARXA
Mèdia 02/03/2012

L'Audiència Nacional planteja al Tribunal d'Estrasburg el dret a l'oblit a internet

Demana quina és la legislació aplicable i a qui cal adreçar-se per reclamar

Acn
1 min

BarcelonaL'Audiència Nacional espanyola ha plantejat al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), ubicat a Estrasburg, una qüestió prejudicial sobre l'anomenat dret a l'oblit a internet. La demanda sorgeix del cas d'un ciutadà madrileny, Mario C.G., que el 2009 va sol·licitar que el buscador de Google deixés de mostrar i indexar una pàgina web de 'La Vanguardia' on sortia el seu nom relacionat amb un embargament resolt feia anys.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El diari li va contestar que no procediria a retirar l'anunci, perquè havia sigut ordenat pel ministeri de Treball. Mario C.G. es va dirigir aleshores a Google Espanya, però la companyia li va contestar que aquesta competència depenia de la central de Google, amb seu a Califòrnia.

L'afectat també es va dirigir a l'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD), que va donar-li la raó i va reclamar a Google que retirés l'enllaç. Tot i així, l'ens espanyol va admetre que 'La Vanguardia' digital tenia raó en la seva al·legació.

L'Audiència Nacional planteja ara al Tribunal de la Unió Europea, a través de nou preguntes, quina legislació es pot aplicar en aquest cas, si l'estatal, l'europea o la nord-americana. També demana si es pot considerar que l'activitat de Google és "tractament de dades", i si un afectat pot reclamar directament al buscador abans de reclamar al gestor de la web que inclou les dades. L'Audiència Nacional planteja també els seus dubtes sobre com actuar si la informació és lícita i l'afectat la vol retirar simplement perquè el perjudica.

stats