Revistes
Mèdia 14/03/2013

L'associació d'editors de revistes i digitals premia 'L'Avenç', 'Sàpiens' i el periodista Manuel Cuyàs

L'APPEC també reconeix l'editorial Bonart, del sector de les arts plàstiques, i la primera publicació en català per a tauletes, 'Esguard'

Acn
2 min
'L'Avenç' ha guanyat el premi al millor reportatge

BarcelonaL'Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC) ha guardonat el reportatge 'El Cànem, de fàbrica dels Godó a presó franquista', publicat per la revista 'L'Avenç', amb el Premi al Millor Reportatge. 'Sàpiens' ha rebut el Premi a la Millor Publicació, i el periodista Manuel Cuyàs ha sigut premiat per la seva trajectòria i vinculació amb els mitjans de comunicació. El Premi a la Millor Editorial ha recaigut en Bonart, un segell de referència en el sector de les arts plàstiques, i la primera revista en català per a tauletes, 'Esguard', ha rebut el Premi a la Millor Nova Publicació. La resta de premis, a la Millor Portada i a la Revista Més Popular, es faran públics el proper 26 de març en el marc de la Nit de les Revistes.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Els Premis APPEC comporten també dotacions econòmiques. 'Sàpiens', la revista més llegida en català, ha estat dotada amb 6.000 euros; l'editorial Bonart i la nova publicació 'Esguard', amb 3.000 euros, i, finalment, 'L'Avenç' ha rebut 1.000 euros per un reportatge sobre la fàbrica del Cànem un cop acabada la Guerra Civil, signat per Jaume Busqué i Lluís Bursó i que va ser publicat en tres entregues.

L'APPEC celebra enguany el trentè aniversari, i el seu president, Lluís Gendrau, ha fet una retrospectiva per valorar la situació actual de les revistes i publicacions catalanes: "Fa trenta anys érem quinze publicacions, actualment en som 130. Però hi ha hagut un 30% de caiguda de publicacions en els últims cinc anys, a més de reduccions de plantilla i tiratge".

Tanmateix, l'associació va aprovar ahir l'entrada de cinc noves capçaleres, com ara 'Esguard', la primera en català que té aplicacions per a iPad i tauletes Android;'12-18', dirigida a l'àmbit educatiu, o 'Casar-se a Catalunya'. "Això vol dir que aquesta desaparició de publicacions no continua i que el contingut segueix sent de qualitat tingui el suport que tingui", ha declarat Gendrau.

El president del jurat dels premis, Carles Duarte, també ha fet una lectura positiva de la situació i ha apuntat que és "un moment que requereix resistència, determinació, convicció i consciència de les pròpies potencialitats. Les revistes, institucions i la societat no poden quedar aclaparades per aquesta sensació de crisi".

Els guanyadors de la tretzena edició dels Premis APPEC han estat escollits per un jurat format per quinze persones vinculades al sector de les publicacions i representants d'institucions. L'associació pretén donar suport i prestigi a les diverses capçaleres catalanes, tot ressaltant-ne aspectes com la professionalitat, el rigor, la fidelitat lingüística, la constància i la qualitat.

El proper 26 de març se celebrarà la Nit de les Revistes 2013 a la Sala Modernista de la nova seu d'Endesa, patrocinador de l'APPEC. A més d'atorgar els premis restants, l'associació també farà un reconeixement de les revistes que celebren els seus 25 anys d'història, en aquest cas 'El Mirall' i 'Terrart', i reconeixerà una institució compromesa amb la cultura i la llengua catalanes.

stats