FICCIÓ TELEVISIVA
Mèdia 24/02/2013

L'atracció pel crim escandinau

El gènere negre nòrdic s'apodera de la televisió

Júlia Doltra
3 min
01. Un assassinat a la frontera entre Dinamarca i Suècia és el punt de partida de Bron/Broen. 02. Forbrydelsen ha estat adaptada amb el nom de The killing. 03. El protagonista de Wallander.

BarcelonaL'anomenat nordic noir s'ha establert com el gènere per excel·lència dels països escandinaus. Contraposa la imatge idíl·lica del pacifisme, els premis Nobel, la riquesa, la societat benestant i l'educació, amb els pensaments obscurs de suïcidis, assassins despietats, corrupció, prostitució i baixos fons. La trilogia de Stieg Larsson, Millennium , va representar el boom del nordic noir , però no només la literatura ha explotat el fenomen, sinó que també s'ha traslladat a la petita pantalla.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

'Wallander'

L'escriptor suec Henning Mankell és el creador de Kurt Wallander, un apassionat inspector de policia que es passa tretze novel·les resolent tota mena de crims rebuscats. Wallander ha estat televisat en diverses ocasions. La televisió sueca SVT va emetre'n diversos telefilms, del 1994 al 2006. Posteriorment, se'n va fer la sèrie, protagonitzada per Krister Henriksson i estructurada en dues temporades, amb un total de 26 episodis, que va ser emesa pel canal suec TV4, del 2005 al 2008. Finalment, la BBC va produir-ne el remake britànic, amb Kenneth Branagh de protagonista. Aquesta última versió va arribar a Espanya el setembre passat a TNT.

'Forbrydelsen'

L'exitosa Forbrydelsen se submergeix en la investigació del brutal assassinat de Nanna Birk Larsen, una jove de dinou anys. Protagonitzada per la investigadora Sarah Lund, intel·ligent, obstinada i sense vida personal a causa de la seva obsessió pel cas. Els girs argumentals són freqüents i la corrupció política i policial és inherent a la trama. És una producció inicialment emesa per la televisió danesa DR1 el gener del 2007 i posteriorment per la BBC Four, traduïda com The killing . Va tenir un gran èxit arreu d'Europa, va guanyar un premi Bafta el 2011 i va ser nominada a un Emmy com a millor sèrie internacional. La tercera temporada es va estrenar el setembre passat a Dinamarca. Com passa sovint, Fox Television Studios va produir el remake americà, estrenat a l'AMC l'abril del 2011. La versió americana ha arribat a les pantalles espanyoles de la mà de Fox Crime i La Sexta, que el 2011 van començar a emetre la primera temporada. Pel que fa a la versió original danesa, el 2012 la cadena espanyola AXN va començar a emetre'n la primera temporada.

'Bron/Broen'

Una altra incorporació al gènere és Bron/Broen , de la qual enguany s'estrena el remake americà a la Fox, traduït com The bridge . Bron/Broen és una sèrie mig sueca mig danesa que narra la investigació policial i l'evolució d'un assassí, que després de deixar sense llum el pont que uneix Dinamarca i Suècia, col·loca estratègicament un cadàver serrat per la meitat, una part a cada banda de la frontera, de manera que obliga les dues policies a treballar plegades. Les cadenes DR1 i SVT1 van ser les primeres a emetre-la i posteriorment va ser adoptada per la BBC Four, però encara no ha aterrat a les nostres fronteres.

'Sebastian Bergman'

Rolf Lassgard, l'actor del suec Wallander, encarna ara l'experimentat psicòleg Sebastian Bergman. Després de la pèrdua de la dona i la filla al tsunami tailandès del 2004, el caràcter amarg i políticament incorrecte del psicòleg el converteixen en un personatge especial. És una minisèrie de dos episodis, el primer dels quals gira entorn de l'assassinat d'un noi de quinze anys. Al segon episodi Bergman s'enfronta a un assassí en sèrie, imitador d'un altre criminal ara entre reixes gràcies al mateix protagonista. Després de ser emesa a Suècia l'any 2010, la BBC Four en va agafar el relleu.

'Borgen'

Borgen pren el seu nom del col·loquialisme danès referit a l'edifici que acull el govern. La sèrie retrata el món del poder polític danès a partir de la primera dama Birgitte Nyborg, després que el seu marit guanyi les eleccions inesperadament. Dels mateixos productors de Forbrydelsen i també guanyadora d'un premi Bafta com a millor sèrie internacional de l'últim 2012, consta de tres temporades, l'última acabada d'estrenar aquest gener a Dinamarca. Emesa inicialment per la corporació de la televisió pública danesa, DR, encara no ha arribat a les pantalles espanyoles.

stats