COMUNICACIÓ
Mèdia 14/09/2011

Especial a l'ARA sobre Lehman Brothers, tres anys després de la caiguda

Deu pàgines sobre el sotrac financer que va marcar la crisi global. Analitzem quin futur li espera a l'economia

Redacció
2 min
portada 15 setembre especial

BarcelonaTres anys després de la caiguda del banc d'inversió Lehman Brothers, que va precipitar l'economia mundial en la seva pitjor crisi des del crac del 1929, el món pot entrar, de nou, en una fase de recessió econòmica. Com a mínim, li espera un llarg període d'estancament, mentre la crisi del deute de Grècia, en risc seriós de fallida, arrossega els mercats en un atac frontal que fa trontollar l'euro. Aquest dijous, tercer aniversari del sotrac financer, l'ARA busca una mica de llum per esbrinar quin futur li espera a l'economia, i t'oferirà un especial de deu pàgines que comptarà amb les opinions de destacats economistes com Josep Oliver (UAB), Gonzalo Bernardos (UB), Antón Costas (UB), Santiago Niño Becerra (URL), Joan Carles Amaro (Esade) i Xavier Vives (IESE).

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Europa ha patit especialment durant aquest tres anys. La corresponsal de l'ARA a Brussel·les ens explica els grans errors que ha comès la UE a l'hora d'articular els plans d'estímul per superar la crisi, amb països com Grècia, Portugal i Irlanda, que han estat, finalment, intervinguts, mentre la pressió es trasllada també a Espanya i, sobretot, Itàlia.

L'ARA també analitza tots els plans posats en marxa en aquests tres anys pel govern espanyol, forçat pels seus socis europeus i que han acabat amb una reforma de la constitució per fixar l'estabilitat pressupostària. En l'altre extrem, hi ha hagut països impermeables a la crisi, com Suïssa, que pateix ara, però, una valoració massa alta de la seva moneda. S'ha convertit, com tantes vegades, en un refugi segur per als diners, de la mateixa manera que l'or, o el deute públic d'Alemanya o dels Estats Units.

En aquests tres anys, però, hi ha hagut molts protagonistes, amb tres grans dirigents al capdavant, Barack Obama, Angela Merkel i Hu Jintao, el president de la Xina, que ha esdevingut el principal creditor dels EUA. Però també els líders de les institucions europees, de les agències de qualificació, els responsables de la Reserva Federal dels EUA i el Banc Central Europeu. Tots ells són els rostres de la major crisi econòmica des de la Gran Depressió. El perfil de les seves actuacions expliquen per ells mateixos tres anys de crisi.

stats