Televisió
Mèdia 24/05/2012

L'última xiulada a l'himne espanyol va acabar amb una destitució a TVE

El cap d'Esports va haver de deixar el càrrec després d'emetre'l en diferit i amb el so modificat

Ara
2 min

BarcelonaLa més que probable xiulada dels aficionats del Barça i l'Athletic de Bilbao a l'himne espanyol aquest divendres, just abans de l'inici de la final de la copa del rei que enfrontarà l'equip basc i el català té un precedent de fa només tres anys que va provocar una important crisi interna a Televisió Espanyola. Com en aquesta ocasió, la final va ser transmesa en directa per La 1 i TV3, però en el moment de la interpretació de l'himne les dues cadenes van optar per camins molt diferents.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Així, mentre la televisió pública catalana va emetre'l en directe i tal com es va sentir al camp, pràcticament inaudible sota els xiulets dels aficionats, a La 1 va intentar amagar el que passava el camp amb una estranya maniobra que va portar conseqüències: just quan començava a sonar l'himne al camp de Mestalla, el canal estatal va connectar amb San Mamés, on l'afició de l'Athletic s'havia reunit per seguir el partit per televisió. Posteriorment, i per corregir "l'error humà" que segons el narrador, Juan Carlos Rivero, havia impedit sentir l'himne en directe, el moment es va recuperar al descans. L'emissió que en va fer TVE, però, va tenir poc a veure amb el so real, ja que l'himne va sonar extraordinàriament fort, sense que els xiulets li fessin cap mena d'ombra.

La censura de TVE es va fer evident des del primer moment, i l'endemà mateix del partit TVE emetia un comunicat en què anunciava la destitució del cap d'Esports, Julián Reyes, a qui considerava "màxim responsable de la no emissió de l'himne", i afegia que ho havia fet "en contra de les indicacions que expressament s'havien transmès". La cadena considerava "inacceptable" la situació i demanava disculpes per un fet que el director de TVE, Javier Pons, va qualificar "d'extrema gravetat".

Alhora, però, TVE negava "categòricament" que hi hagués cap tipus de censura, i assegurava que l'himne es va emetre "íntegre i tal com s'havia registrat", de manera que es descartava "qualsevol tipus de retoc per a la seva difusió".

stats