PROGRAMA SOLIDARI
Mèdia 20/12/2011

'La Marató', camí del rècord

La Marató del 2011 podria superar el rècord de recaptació de l'any passat. De moment, els donatius efectuats diumenge sumen més de 7,5 milions d'euros, una xifra inesperada i mai assolida fins ara.

Albert Castellví Roca
2 min

BARCELONA.La vintena edició de La Marató de TV3 va camí de ser la més solidària de la història. Segons la Fundació La Marató, el recompte definitiu de les donacions de diumenge puja a 7.575.948 euros, que es destinaran a la recerca sobre la regeneració i el trasplantament d'òrgans i teixits. Aquesta xifra -més alta que el marcador final, que indicava 7.231.628 euros però no incloïa els donatius d'última hora- és la més elevada obtinguda mai el mateix dia del programa i fa pensar en la possibilitat que, quan el 31 de març es tanqui el període de donacions a través d'internet, aplicacions de mòbil i ServiCaixa, la recaptació final superi el rècord de 8.735.103 euros de l'any passat.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Aquest extraordinari resultat va ser del tot inesperat. "Teníem claríssim que la recaptació baixaria. És normal, amb tot el que està passant", confessa a l'ARA un dels presentadors, Espartac Peran. El seu company, Xavi Coral, explica: "Després d'estar tot el dia transmetent el que vas sentint, trobar-te al final un marcador tan impressionant fa que estiguis contentíssim, emocionat".

Entre els moments que més li van "arribar", Coral cita la conversa amb l'Óscar, trasplantat de cara: "La comprovació que aquest nano ha superat una operació tan difícil i ha tornat a viure, perquè ell mateix diu que era un mort en vida". També recorda els nens: "Els veus amb una gran maduresa i cada paraula que diuen és una lliçó de vida". "El contacte amb aquesta gent et desmunta", diu el presentador, que després de les entrevistes havia de "respirar fons" per seguir endavant.

Més enllà del contacte amb els testimonis, Coral destaca l'actuació de Sergio Dalma amb l'Escolania de Montserrat. "Es va viure una electricitat emocional total al plató", diu, i recorda: "Acabada la interpretació, el Sergio plorava, ens vam abraçar, va ser molt maco".

Peran, per la seva banda, es queda amb l'optimisme que transmetien els testimonis: "Tots els que van passar pel plató desprenien una il·lusió i una esperança que fa que qualsevol problema que puguis tenir tu quedi en no res".

Els dos presentadors admeten que, malgrat els advertiments, no s'esperaven que conduir La Marató fos tan especial. "Tothom que hi ha passat diu que és una experiència extraordinària, i quan la vius t'adones que és veritat", diu Coral. Peran hi coincideix: "Els companys comentaven que és un canvi a nivell professional, que hi ha un abans i un després, i tendies a pensar que havia de ser molt important, però no tant".

"Una aposta de país"

La directora de la Fundació La Marató de TV3, Carme Basté, destaca la "generositat" dels catalans, que "tenen clar" que col·laborar amb el programa és "una aposta de futur i de país". En declaracions a l'ARA, Basté va valorar especialment que "en èpoques en què la gent s'estreny el cinturó i ho passa malament, ens tornem més sensibles, humans, i estem més a prop dels que pateixen". Però va més enllà i destaca també "el temps" que molts ciutadans han dedicat a fer de voluntaris o a muntar activitats paral·leles -fins ara se n'han registrat 1.633, més que mai, però no s'ha tancat el recompte- i el fet que diumenge es van rebre "moltes trucades" de persones que volien informació sobre què cal fer per ser donant d'òrgans. "És espectacular", s'exclama.

stats