PROGRAMA SOLIDARI
Mèdia 17/12/2011

'La Marató' dura vuit anys

Albert Castellví Roca
2 min
VOLUNTARIS Durant tot el dia, unes 2.500 persones atendran les trucades que arribin a les 1.037 línies d'atenció telefònica instal·lades a la Fira de Barcelona, l'Auditori de Girona, el Port de Tarragona, la Universitat de Lleida i els estudis de TV3. La major part dels diners recaptats per La Marató provenen de les trucades dels ciutadans al 905 11 50 50.

L'edició 2011 de La Marató de TV3 viurà demà el moment culminant, amb un programa de més de 15 hores que recaptarà fons per a la recerca sobre la regeneració i el trasplantament d'òrgans i teixits. Però l'engranatge que gira al voltant del programa fa molts mesos que es va posar en marxa, i no s'aturarà fins al 2017.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Si aquest any La Marató es dedica als trasplantaments és perquè va ser un dels temes proposats, la primavera del 2009, durant la crida que la Fundació La Marató de TV3 organitza per rebre suggeriments de temes per a futures edicions. Una comissió formada per representants d'hospitals i centres de recerca catalans va avaluar les propostes i, finalment, el patronat de la Fundació va decantar-se per aquesta opció i al març va anunciar el tema del programa de demà.

Quan a les 10.00 Espartac Peran i Xavi Coral saludin els espectadors ja farà una hora que els voluntaris recolliran donatius al 905 11 50 50. Les trucades, sumades als diners de les més de 1.600 activitats que tindran lloc arreu de Catalunya, faran créixer la xifra del marcador. Però aquest resultat encara no serà definitiu. D'entrada, les seus telefòniques seguiran operatives fins a les 2.00, i a més fins al 31 de gener hi haurà temps per fer donatius.

On van els diners?

Amb la xifra ja definitiva, al febrer s'obrirà la convocatòria perquè els investigadors presentin els projectes de recerca que esperin finançar, i durant els mesos següents un centenar de científics internacionals avaluaran les propostes. A partir d'aquí, al novembre, el patronat de la Fundació prendrà la decisió sobre quins projectes rebran ajudes i com es repartiran els diners. L'edició del 2010, per exemple, va permetre finançar 30 projectes amb quantitats entre 100.000 i 400.000 euros.

Els equips investigadors tindran llavors quatre anys per desenvolupar els seus projectes, sempre sota la supervisió de la Fundació, que els anirà avançant els fons a mesura que s'assoleixin els objectius. La previsió és que a finals del 2016 s'hagin tancat tots els projectes de recerca als quals s'hagin destinat els diners que els catalans donaran demà. L'últim pas del procés tindrà lloc el juny del 2017, quan s'organitzarà un simposi durant el qual els responsables de cada investigació n'exposaran els resultats obtinguts.

Vuit maratons en marxa

Això comporta que la Fundació La Marató de TV3 treballi en vuit maratons simultàniament. Ara mateix, mentre es tanquen els últims detalls del programa de demà, s'estan valorant les propostes de temes per al 2012 i el 2013; fa tot just un mes es van atorgar els diners de La Marató de l'any passat als projectes de recerca escollits, i mentrestant s'està fent el seguiment dels que van rebre la recaptació del 2009, 2008, 2007 i 2006. L'última carpeta que s'ha tancat és la de La Marató del 2005: al juny es van presentar els resultats dels 35 projectes finançats amb els diners d'aquella edició.

stats