19/04/2011

Masoquisme televisiu: comparar-se amb Finlàndia

2 min

El 30 minuts va emetre diumenge l'excel·lent reportatge Notes d'educació , on es plantejava quines són les mancances del sistema educatiu actual a Catalunya a partir de comparar-lo amb el de Nova York (que té un nivell similar) i el de Finlàndia (que és el país que obté més bons resultats a Europa en l'informe Pisa).

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El documental era impecable i molt complet. Per una banda, per la bona tria dels exemples on poder emmirallar-se. També pels testimonis que va trobar en cada cas: no només simples coneixedors sinó també catalans que, tant a Nova York com a Finlàndia, podien comparar sistemes i situacions. I, a més, van exemplificar la bona dinàmica dels sistemes estrangers no només a partir d'educadors i experts sinó dels alumnes i fins i tot de les solucions i els recursos familiars a casa (sempre claus en aquest sentit). El reportatge, a sobre, no avançava de simple manera lineal a partir de declaracions d'experts sinó que, a través d'un iPad que facilitaven als entrevistats, permetia aportar rèpliques entre ells, corroboracions i explicar situacions extres d'imatges i casos que els mateixos espectadors vèiem en el reportatge. La trama quedava molt més ben lligada i construïda a partir d'aquest iPad, que permetia la contraposició d'arguments i oferir, en el mateix reportatge, les reaccions del contingut que tots estàvem veient.

En acabar, i com sol passar en els documentals que plantegen emmirallar-se en altres casos, vam tenir aquella sensació de fuetejada final. Comparar-se amb els nòrdics té sempre la dosi de tortura. Amb aquest bon 30 minuts la televisió va tornar a ser aquell aparell que ens ensenya l'embolcall d'un caramel fantàstic i te'l posa als llavis però et deixa amb el mal cos de saber que mai no arribaràs a tastar-lo. Notes d'educació va ser perfecte fins i tot en el títol. Ens va deixar ben bé amb la sensació de justament això: del dia que et lliuren l'expedient i veus que has suspès.

stats