Mèdia 21/01/2012

El congrés dels Estats Units posposa el debat de les lleis PIPA i SOPA

Les queixes dels internautes de i de gegants d'internet com Viquipèdia i Google han fet que es repensi la postura del Govern

Ara
1 min

BarcelomaEls congrés nord-americà ha anunciat que es posposa el debat de les PIPA (Protect IP Act) i SOPA (Stop Online Piracy Act) contra la pirateria a internet a causa de la reacció de la comunitat digital contra aquests projectes legislatius. Les queixes s'han multiplicat arran de l'operació de l'FBI per clausurar el portal Megaupload i detenir-ne els propietaris a Nova Zelanda.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

A més de les queixes dels internautes, gegants d'Internet com Viquipèdia i Google han exercit presió.

La primetra llei que s'ha frenat ha sigut El líderdemòcrata al Senat dels EUA, Harry Reid, ha anunciat que retardarà la votació de la llei antipirateria a la cambra alta. Reid vol garantir un acord més ampli sobre el projecte. Assegura que "s'escoltaran les qüestions plantejades per molts sobre aquest projecte", però recorda que "la falsificació i la pirateria han costat a l'economia dels Estats Units milers de milions de dòlars i milers de llocs de treball cada any".

Hores més tard s'ha aturat la SOPA. El principal patrocinador del projecte legal, el membre republicà de la Cambra de Representants Lamar Smith, ha reaccionat a les declaracions de Reid, anunciant també l'ajornament indefinit de l'audiència sobre el text.

Smith també renuncia a portar la llei a votació mentre no s'aconsegueixi un acord més ampli. Amb les protestes digitals, Smith ja havia posposat fins al febrer la votació, però ara ho fa de manera indefinida.

Els dos projectes obligarien els motors de cerca, proveïdors de dominis i empreses de publicitat nord-americans a bloquejar els serveis de qualsevol pàgina web del món que estigui sota investigació del Departament de Justícia nord-americà per haver publicat sense permís material sotmès a copyright.

stats