Menys política i més entreteniment: la TV3 que vol Vicent Sanchis

El nou director de la televisió pública ha estat entrevistat a 'Els matins' i 'El matí de Catalunya Ràdio'

" S'ha abusat de tertúlies, d'informació política, de reportatges contínuament. Han de tenir un percentatge necessari, i s'han de fer molt ben fets, però hem d'entretenir. Aquest és un àmbit en el qual jo vull treballar més, perquè crec que s'ha de fer més i s'ha d'intentar fer millor amb els pocs recursos que tenim". Aquesta és la idea amb què el nou director de TV3, Vicent Sanchis, arriba al càrrec, segons ha explicat en una entrevista a 'El matí de Catalunya Ràdio' aquest dimecres, 48 hores després del seu nomenament.

Sanchis s'ha referit, per exemple, a la possibilitat que la televisió pública pugui comprar "sèries o pel·lícules de fora" o que pugui obtenir més drets esportius, però ha recordat que aquests continguts "costen molts diners". "Cal més entreteniment, però el de qualitat no el podem pagar", ha lamentat. En referència a l'oferta actual ha assenyalat que "s'ha de conservar, però també s'ha de renovar", perquè "en alguns espais hi ha símptomes de cansament".

En una altra entrevista a 'Els matins' de TV3, el director de la cadena ha insistit que "l'entreteniment falla", i ha indicat que la seva "prioritat" és que la televisió pública sigui "més àgil" i " capaç de competir amb les televisions privades, que tenen moltíssima més facilitat a l'hora de treballar, i més recursos, també".

D'altra banda, Sanchis ha fet referència a la situació del 33. " No m'acaba d'agradar. Vull saber amb què compta aquest canal realment per convertir-lo en un artefacte que funcioni una mica millor, que sigui una mica més coherent", ha explicat. I en referència al Super3 ha lamentat que les sèries que a ell li agradaria veure "si fos petit" no formen part de la seva oferta, "perquè són cares".

"Criteri propi"

Segons ha explicat a TV3, Sanchis va rebre la proposta per fer-se càrrec de la cadena dissabte, i dilluns ja va ser nomenat. "L'anterior director va parlar amb el consell de govern i van arribar a aquest acord. Va ser a instàncies del director", ha afirmat, en referència als motius del relleu. Preguntat per Mònica Terribas sobre si el cas Palau "hi havia tingut alguna cosa a veure", ha assegurat: "Si m'ho haguessin explicat així, no ho hauria acceptat".

Davant les crítiques rebudes per part de partits i treballadors de la cadena, el nou director ha defensat el sistema d'elecció dels càrrecs de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i ha assegurat que "de cap manera" la seva arribada respon a una voluntat del Govern de tenir "més influència" a TV3. "Sempre que he treballat he tingut criteri propi i sentit professional. Sempre. També tinc la meva ideologia, que moltes vegades he de sacrificar en benefici d'aquesta professionalitat i d'aquest servei públic pel qual ara estaré treballant", ha subratllat.

Els treballadors de la cadena, però, no hi estan d’acord i aquest dimecres han aprovat “unànimement” en assemblea un manifest en què denuncien que Sanchis ha estat nomenat “a dit” i “sota criteris exclusius d’ afinitat amb el Govern”. “Els treballadors ens oposem fermament a ser un instrument propagandístic d’un partit polític”, afirmen, i demanen la dimissió del consell de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), perquè “la meitat de consellers tenen el mandat caducat” i perquè “va avalar la designació feta des d’un partit polític”.

Projectes en perill

Sanchis ha respost també a la federació de productors Proa que en un comunicat ha recordat el manifest que va presentar al gener per reclamar que TV3 disposés de més recursos per poder fer de “motor del sector”. El director s'ha mostrat partidari d’incrementar el pressupost per a produccions externes, però ha advertit que “els diners han de sortir d’algun lloc”. En aquest sentit, Sanchis ha assegurat que si arriba a la conclusió que els 19 milions d’euros que el seu antecessor, Jaume Peral, demanava a la Generalitat per poder millorar la graella són necessaris, mantindrà la petició. Tot i així, ja va anticipar que difícilment el Govern hi accedirà: “Si TV3 augmenta el pressupost, això s’ha de reduir d’altres partides. Si demano diners, em preguntaran a mi d’on ho han de treure”, ha assenyalat.

Proa demana celeritat al nou director perquè, assegura, hi ha una trentena de projectes que esperen el vistiplau de la comissió de coproduccions de TV3 per tirar endavant. Segons l’entitat, si el suport econòmic de la cadena no es concreta “aviat”, aquests projectes ja no seran a temps de demanar subvencions a l’ICEC i l’ICAA, la qual cosa aturaria “de manera irreversible” aquestes produccions.