CRÍTICA XARXES

Més danys col·laterals del RGPD

Si us pensàveu que l’entrada en vigor del nou reglament general europeu de protecció de dades (RGPD) només us afectaria per l’allau de missatges que vau rebre la setmana passada en què us demanaven acceptar unes noves condicions d’ús de serveis digitals -unes condicions que, m’hi jugo un pèsol, tampoc no heu llegit-, aviat comprovareu que no és així. És probable que algunes de les webs i aplicacions amb seu fora de la UE que fins ara fèieu servir ja no siguin accessibles des d’aquí, perquè les empreses corresponents han preferit renunciar als ingressos que els proporcionàvem els usuaris europeus abans que adaptar-se a la nova normativa, molt més restrictiva.

A mi m’ha passat amb Instapaper, l’aplicació de lectura diferida on solia abocar els enllaços que volia llegir sense distraccions aprofitant els viatges en tren i altres estones mortes. A la web asseguren que la interrupció del servei per a usuaris europeus és temporal, però que m’ofereixin descarregar tots els meus enllaços em fa mala espina.

També se m’ha complicat la lectura de premsa estrangera. No en el cas del USA Today, que ara em porta directament a una edició sense anuncis que es carrega fins a 10 vegades més ràpid que la normal. Però sí amb els diaris del tercer grup de premsa dels EUA, l’antic Tribune, ara rebatejat com a Tronc: el Chicago Tribune, Los Angeles Times, l’ Orlando Sentinel i el Baltimore Sun (per als seriòfils, és el diari que apareix a la cinquena temporada de The wire ) han deixat de ser visibles des d’Europa. Crec que a partir d’ara faré servir molt més el navegador Opera, que inclou de franc una funció de VPN (xarxa privada virtual) que permet simular que et connectes des d’un país diferent.

En canvi, n’hi ha que aprofiten el RGPD per capturar encara més dades. Si sou usuaris de Facebook haureu vist que la finestra per acceptar les noves condicions d’ús us proposa activar el reconeixement facial, una funció que la xarxa social va haver de desactivar fa sis anys a la UE. Ara ho tornen a provar, a veure si cola. Us aconsello que comproveu si heu acceptat sense adonar-vos-en.

Més continguts de