Periodisme
Mèdia 05/06/2012

Més d'un centenar de periodistes es manifesten pel dret a la informació i contra les retallades

Els sindicats organitzadors denuncien que s'han perdut 2.000 llocs de treball en el sector de la comunicació a Catalunya des de l'esclat de la crisi

Acn
3 min
Protesta de periodistes a la plaça Sant Jaume de Barcelona

BarcelonaMés d'un centenar de periodistes, gran part d''El Punt Avui', s'han manifestat aquest dimarts a la plaça Sant Jaume de Barcelona en defensa dels mitjans de comunicació i del dret a la informació, i en contra de les retallades. L'acte ha estat organitzat pel Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC), CCOO de Catalunya, la UGT de Catalunya i el Sindicat de la Imatge UPIFC, que han convocat els professionals dels mitjans de comunicació a mobilitzar-se per la greu situació que viu el sector de la comunicació i el periodisme.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Els sindicats organitzadors han criticat que els mitjans públics, sobretot RTVE i les cadenes autonòmiques, "estan sent objecte d'un brutal assetjament per part dels operadors privats, que han trobat la plena complicitat dels poders públics". Així mateix, el manifest apunta que "hi ha ajuntaments que han decidit ignorar el crucial paper que juguen els mitjans locals en la cohesió i en la integració social als seus municipis i han tancat ràdios i televisions o les han reduït a la mínima expressió".

Segons el comunicat, el govern del PP vol fer canvis a la llei general de la comunicació audiovisual per possibilitar que "les radiotelevisions autonòmiques es puguin privatitzar, fins i tot els serveis informatius". En aquest sentit, critiquen que es vulnera el dret individual i col·lectiu a la informació veraç, objectiva, neutral, independent i de qualitat.

Així mateix, es critica que la crisi als mitjans de comunicació privats ha portat milers de treballadors a l'atur i això han considerat que esdevé "una perillosa retallada en el dret a la informació de la ciutadania i en la qualitat de la democràcia". Han xifrat en 2.000 els llocs de treball que s'han reduït a Catalunya des de l'inici de la crisi a les plantilles dels mitjans de comunicació. Tot i això, han considerat que és més greu la situació dels col·laboradors perquè no tenen compensació si perden la feina.

En aquest context, els sindicats de periodistes han volgut fer palès que es retalla en sanitat, educació, serveis públics, però també als mitjans de comunicació. També han criticat que no es vol que els mitjans parlin de la pujada de l'IRPF o "que l'IVA es pot apujar i que s'incrementaran la resta d'impostos". "I al final –afegeixen– el resultat serà que viurem pitjor perquè guanyarem menys i la vida serà més cara".

Després de llegir el comunicat, representants dels sindicats han entrat a la Generalitat per entregar una carta que demana al president de la Generalitat, Artur Mas, "polítiques públiques per assegurar el futur dels mitjans de comunicació, no només com a sector econòmic que generi ocupació de qualitat, sinó també com a garant del dret de la ciutadania a la informació plural".

Per la seva part, el secretari general de la UGT de Catalunya, Josep Maria Àlvarez, ha dit que el món de la comunicació és el sector "amb més desregulació des de sempre. És un sector que fa molts anys que pateix una situació de desregulació brutal amb uns sous de misèria amb becaris que fan una part important de la feina".

Àlvarez ha apuntat que ara que s'està en crisi "la situació és pitjor" i ha avisat que a més dels llocs de treball està en joc la llibertat d'expressió i és amb aquest sentit que "és necessari protegir aquest sector, tant públic com privat, perquè els mitjans de comunicació són una cosa més que empreses de treball, són l'instrument per traslladar la informació als ciutadans, i s'ha de garantir que hi hagi llibertat". "La lluita d'avui és especial perquè sense llibertat d'expressió no hi ha democràcia", ha afegit.

Concentració també a TVE

D'altra banda, des de fa quatre setmanes els treballadors del Centre de Producció de Programes de TVE a Sant Cugat del Vallès es concentren per defensar, entre altres reivindicacions, la producció interna i en contra de les retallades pressupostàries. Els treballadors han mostrat el seu rebuig a "l'atac que està patint RTVE i la constant pèrdua d'audiència que aquesta situació comporta". També han demanat la continuïtat de la desconnexió en català com a signe d'identitat i el manteniment dels Canals Temàtics que es produeixen a TVE-Catalunya, com Clan TV i Teledeporte. La concentració d'aquest dimarts ha volgut donar a la vegada suport a la que tenia lloc a la plaça Sant Jaume.

stats