COMUNICACIÓ
Mèdia 04/05/2012

Micromecenes al rescat del vell periodisme

Recuperar el periodisme "de sempre" és el que es proposa l'anuari de Mèdia.cat, finançat amb micromecenatge. La sicav de Pilar de Borbó o la prohibició del burca són alguns dels 15 temes silenciats.

Natalia Araguás
2 min
Micromecenes al rescat del vell periodisme

BARCELONA.Quinze reportatges clàssics sobre qüestions que els grans mitjans no han tractat prou abastament: de la sicav que presideix Pilar de Borbó, germana del rei Joan Carles, a la gestió il·legitíma de l'aigua de Barcelona per part d'Agbar o les inversions armamentístiques dels bancs catalans. És el que pot trobar-se a l' Anuari Mèdia.cat dels temes silenciats , impulsat pel grup de periodistes Ramon Barnils. Amb el micromecenatge com a forma de finançament, la iniciativa va recaptar 6.400 euros gràcies a les aportacions de 262 persones a través de la web Verkami. La Fundació ESCACC i el màster de comunicació dels conflictes internacionals i socials de la UAB, que dirigeix Xavier Giró, també van donar suport -econòmic i humà- al projecte. L'anuari va assolir el seu objectiu inicial de finançament, 3.200 euros, en només dotze hores. "Tenim tres reportatges més que l'any passat, una web en què es pot accedir als articles de manera gratuïta i ampliarem la ronda de presentacions", explica a l'ARA el periodista Roger Palà, que ha coordinat el projecte juntament amb Sergi Picazo.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La primera edició de l'anuari, la del 2011, va posar el focus sobre els centres d'internament d'estrangers o el cas Urdangarin, temes que aquest any han protagonitzat l'actualitat. "No volem sentenciar el periodisme", va destacar ahir durant la presentació al Col·legi de Periodistes el president del Grup Barnils, David Bassa. Amb "un panorama que ofega més que mai", va reconèixer que "demanar heroïcitats als treballadors és inútil" en el dia a dia. De fet, cada reportatge de l'anuari inclou un apartat d'hemeroteca prèvia sobre la qüestió. "Descobrir un Watergate està fora de les nostres possibilitats -va bromejar Palà-, oferim un retorn al periodisme de sempre amb 15 bons reportatges".

El micromecenatge demostra que "altres models de negoci són possibles", va destacar Àlex Gutiérrez, president de la Fundació ESCACC. Segons el seu parer, molts dels anomenats silencis responen en realitat a "seguidisme, imitació d'uns mitjans a uns altres i dificultat per marcar una agenda pròpia". Gutiérrez -també periodista de l'ARA- va recordar que la lluita contra el silenci informatiu no és una novetat d'aquesta època de precarietat sinó que "anar a la contra" és consubstancial a la professió.

També en paper

Altres propostes de l'anuari són un repàs a la saga dels Balañá, el debat sobre la prohibició del burca o els motius per votar "no" en un futurible referèndum sobre la independència per part dels catalans partidaris de seguir formant part de l'Estat. Aquest últim reportatge va suposar "un autèntic repte", va destacar Giró, tot recordant que els integrants del Grup Barnils són gairebé tots independentistes. Giró va destacar el resultat i l'esforç per abordar el conflicte d'una manera "civilitzada i constructiva".

L'anuari de Mèdia.cat està disponible a internet en versió digital i també pot adquirir-se a diverses llibreries catalanes per 10 euros, gràcies a un acord amb l'editorial Virus. "Cada any l'anuari es fa més gros", va celebrar el degà del Col·legi de Periodistes, Josep M. Martí, que va destacar que és un projecte que han tirat endavant "periodistes que han volgut fer periodisme".

stats