03/11/2012

Microsoft se la juga en tres fronts

4 min
Microsoft se la juga en tres fronts

CardedeuEls darrers dies d'octubre hauran estat dels més transcendentals per a Microsoft en els seus 37 anys d'història. En menys d'una setmana, la primera empresa de software del món -seguida a molta distància per Oracle i SAP- i una de les tres primeres tecnològiques en capitalització borsària -per sota d'Apple i frec a frec amb Google- ha fet en tres segments de mercat diferents unes apostes que poden arribar a marcar el seu futur en l'era d'internet i dels dispositius, serveis i aplicacions mòbils. Repassem-les.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Windows 8: dos sistemes en un

L'aposta més arriscada és la nova versió 8 de Windows, el sistema operatiu que impulsa més del 90 per cent dels ordinadors del món. Segons Microsoft, hi ha més de 1.000 milions d'equips amb Windows; 670 milions fan servir la versió anterior, Windows 7. Des d'ara, quan compreu un PC, el més probable és que inclogui el nou Windows 8, fins al punt que el fabricant preveu que a finals del 2013 estigui instal·lat en 500 milions d'aparells. També es poden comprar actualitzacions per als equips existents que siguin compatibles (entre 19 i 59 euros, segons les prestacions).

Windows 8 és el primer sistema operatiu de Microsoft que aborda de cara el creixement dels dispositius tàctils: les vendes de tauletes augmenten mentre les de PC disminueixen. Per això incorpora una interfície amb icones de mida més gran, que es pot fer anar amb els dits, heretada del Windows per a telèfons; són icones actives: poden mostrar dades de les aplicacions sense haver d'obrir-les. Les aplicacions, de nova generació i incompatibles amb les versions anteriors de Windows, es descarreguen d'un repositori de Microsoft, segons el patró imposat per l'App Store d'Apple. Ja existeix una versió específica d'Office, el programa ofimàtic de la casa. Els menús s'obren mitjançant gestos, fent lliscar el dit des del marc cap al mig de la pantalla.

Al mateix temps, Windows 8 manté la compatibilitat amb les aplicacions creades per als Windows de tota la vida, els de teclat i ratolí. En un entorn paral·lel es poden continuar fent servir des de Photoshop fins als videojocs i les incomptables aplicacions corporatives que cap empresa voldria abandonar de cop i volta. I precisament aquesta dualitat és el més arriscat per part de Microsoft: la voluntat d'abastar des de tauletes fins a ordinadors d'oficina, passant per nous formats de PC tàctil tot en un , fa que l'ús de Windows 8 resulti una mica esquizofrènic, ja que l'entorn clàssic i el tàctil no s'exclouen mútuament, sinó que es combinen d'una manera sovint confusa. Per primer cop, les empreses no tenen garantit que els empleats que saben fer servir una versió anterior de Windows comencin a ser productius immediatament amb la nova.

Surface: el primer ordinador

En ple llançament comercial de Windows 8, Microsoft ha començat també a vendre el seu primer ordinador propi. Amb el nom de Surface, es tracta d'una tauleta tàctil amb pantalla de 10 polzades i 680 grams de pes que fa servir la citada nova versió de Windows i que ha estat rebuda com una prometedora competència dels iPad d'Apple. Porta dues càmeres que enregistren vídeo en alta definició, altaveus estèreo, sortida de vídeo, port USB per connectar-hi teclat, ratolí o un disc dur, i admet una targeta de memòria per ampliar la capacitat d'emmagatzematge, que ja és prou generosa: els dos models de Surface (32 i 64 gigabytes) n'ofereixen el doble que els iPad del mateix preu. I la carcassa porta integrat un pràctic cavallet per aguantar dret l'aparell.

La màxima funcionalitat de la Surface s'obté afegint-hi un dels dos teclats/tapa opcionals, que s'hi acoblen magnèticament i la transformen en un substitut perfectament viable d'un ordinador portàtil. L'aparell pesa poc més de 700 grams i ofereix una autonomia de bateria d'aproximadament entre vuit i deu hores.

Microsoft també ha aconseguit introduir un factor de confusió en el cas de la Surface: en realitat n'hi haurà dues versions diferents: una amb processador Intel, compatible amb les aplicacions clàssiques de Windows, i una altra amb xip ARM -fabricat per Nvidia-, com els que bateguen dins de la majoria dels telèfons i tauletes de la seva competència, i que només admet aplicacions creades específicament per l'entorn tàctil de Windows 8.

Windows Phone 8: l'aposta pels 'smartphones'

Microsoft va cloure dilluns passat la seva setmana gran amb la presentació de la nova versió 8 del seu sistema operatiu per a telèfons avançats. Windows Phone ja era en molts aspectes la plataforma mòbil més adaptada a les necessitats dels usuaris de consum, en bona part gràcies al disseny i a una funcionalitat originals, que no copiaven l'iPhone, però en dos anys al mercat no ha assolit una presència significativa: segons IDC, només el fan servir un 2% dels smartphones venuts al món entre el juliol i el setembre. Amb les noves característiques i més telèfons -abans de Nadal sortiran al mercat cinc models de Nokia, HTC i Samsung-, Microsoft aspira a millorar la seva posició.

Windows Phone 8 admet processadors de doble nucli, porta integrat el servei Skype -propietat de la mateixa Microsoft-, millora la comunicació entre grups tancats d'usuaris, pot protegir totes les dades del telèfon xifrant-les i és la primera plataforma mòbil que permet al propietari del telèfon triar quines aplicacions i dades poden veure i fer servir altres usuaris: per exemple, els fills poden jugar-hi però no accedir a l'agenda. I, per fi, Windows Phone 8 incorpora el català en origen.

stats