Mor Ben Bradlee, el director que va publicar el Watergate

El periodista va guanyar 26 Pulitzer i va marcar l'era daurada del 'Post'

Ben Bradlee, l'emblemàtic director de 'The Washington Post', ha mort als 93 anys. El periodista va ser el responsable de la publicació dels secrets del cas del Watergate que el 1974 va obligar el llavors president nord-americà, Richard Nixon, a dimitir. Aquesta va ser una fita en la història del periodisme d'investigació que va valer un premi Pulitzer al diari de la capital federal i el reconeixement de tota la professió.


"No hi ha comparació, ell va ser l'editor del segle XX", ha declarat a la revista nord-americana 'Politico' Bob Woodward, el periodista que juntament amb Carl Bernstein va investigar les revelacions d'una font secreta, batejada amb el nom de Gola Profunda, sobre les escoltes secretes al Partit Demòcrata que van acabar amb la carrera política de Nixon.


Bradlee va dirigir el 'Post' en la seva època daurada, entre el 1965 i el 1991. En aquests 26 anys, el diari va aconseguir fins a 26 Pulitzer, però també va haver de suportar la humiliació i el descrèdit que va suposar la publicació de la història d'un nen addicte a l'heroïna que signava la prometedora periodista afroamericana Janet Cooke, i que va resultar ser mentida.

Amb Bradlee a la direcció, el diari va arribar a tenir en nòmina 600 treballadors i va aconseguir que la família propietària multipliqués els fons. El pressupost va passar de tres a 60 milions de dòlars. Malgrat haver-se retirat fa dues dècades, el veterà periodista va estar al peu del canó fins que l'Alzheimer el va apartar de la vida pública. Anava cada dia al despatx que mantenia al 'Post'.

"Sempre va tenir un gran valor per fer el que era correcte com a periodista i assumir les conseqüències. Tenia combinació de carisma i valentia", ha recordat el cap de Política del diari, Dan Balz.