OBITUARI
Mèdia 25/11/2012

Mor Larry Hagman, el J.R. de 'Dallas'

Albert Castellví Roca
4 min
Mor Larry Hagman, el J.R. de 'Dallas'

BARCELONAUn càncer de coll que tenia des de fa més d'un any es va endur, divendres a la tarda, la vida de l'actor nord-americà Larry Hagman, conegut arreu del món per haver donat vida a J.R., un dels dolents més recordats de la història de la televisió i el gran protagonista de la sèrie Dallas . De fet, la seva vida va estar lligada a aquesta producció fins al final: Hagman va morir en un hospital de Dallas, i qui l'acompanyava en aquell moment era Linda Gray, l'actriu que havia interpretat el paper de Sue Ellen, l'esposa de J.R. "Larry Hagman ha estat el meu millor amic durant els últims 35 anys -va explicar Gray hores després del traspàs de l'actor-. Era una persona molt alegre i omplia de felicitat qualsevol que el conegués. Era creatiu, divertit, afectuós i tenia molt de talent. El trobaré moltíssim a faltar".

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Hagman havia nascut el 21 de setembre del 1931 a la localitat texana de Weatherford, curiosament fill d'un advocat que treballava per a un gran empresari del petroli, com el que ell interpretaria unes dècades més tard. Quan els seus pares es van divorciar, tot just cinc anys després del seu naixement, ell va traslladar-se a Los Angeles amb la mare, Mary Martin, una actriu teatral de gran renom als Estats Units, que li va mostrar el camí dels escenaris. De fet, entre el 1950 i el 1960 la seva mare va arribar a guanyar tres premis Tony per la seva interpretació en diversos espectacles musicals.

El debut teatral de Larry Hagman va ser el 1950 a Nova York, en una representació del text de William Shakespeare La feréstega domada . Quatre anys més tard, l'actor es casava amb Maj Axelsson, una decoradora d'origen suec amb qui havia treballat en algunes produccions i amb qui va tenir dos fills, i el 1956 s'estrenava a la televisió amb la sèrie The edge of night . Durant cinc anys Hagman va treballar a Europa dirigint els espectacles d'una entitat dedicada a organitzar serveis d'entreteniment per a les tropes americanes a l'exterior, i el 1965, altre cop als Estats Units, va fer el salt a la fama en protagonitzar I dream of Jeannie , una sitcom que la NBC va mantenir en antena durant cinc temporades.

L'èxit de 'Dallas'

Des de llavors va participar amb papers més o menys rellevants en una seixantena de produccions per a la gran o la petita pantalla, però sens dubte el paper que l'ha fet passar a la posteritat és el de J.R. Ewing. La cadena nord-americana CBS va emetre el primer capítol de Dallas el 2 d'abril del 1978, i tot i que inicialment s'havia plantejat com una minisèrie de només cinc episodis, la bona rebuda que va tenir va fer que se n'acabessin rodant 357, l'últim dels quals es va estrenar el 3 de maig del 1991. Pel camí, la sèrie -basada en els enfrontaments entre els membres de la família Ewing, propietària d'una poderosa planta d'extracció de petroli a la ciutat texana que dóna nom a la producció- havia obtingut unes audiències excepcionals, i entre els anys 1980 i 1985 va arribar a situar-se com un dels dos programes més vistos de cada temporada als Estats Units. Això va afavorir l'expansió internacional de la sèrie, que van veure milions d'espectadors en més de 90 països i va contribuir a la popularitat de Hagman arreu del món.

La sèrie també va engreixar substancialment la butxaca de l'actor, que va arribar a ser un dels més ben pagats del moment a la televisió. Tot i que va perdre part de la fortuna que havia acumulat en inversions petrolieres, Hagman va explicar fa uns mesos al diari Chicago Tribune que tenia un pis a Nova York, un ranxo a Santa Fe, una finca a Ojai, prop de Los Angeles, i un apartament de platja a Malibu, i que s'estava plantejant comprar-se una casa a Santa Monica.

Problemes de salut

Un any després de tancar l'etapa de Dallas , Hagman va ser diagnosticat de cirrosi i el seu metge el va advertir que podia morir aviat. Això va fer que deixés la beguda, un costum que tenia des de l'adolescència i que, segons va explicar al seu llibre autobiogràfic, publicat el 2001, l'havia portat a beure fins a quatre ampolles de xampany al dia.

El 1995 va deixar de fumar -consumia marihuana de manera habitual- arran d'un càncer de fetge que el va obligar a rebre un trasplantament. Des de llavors s'havia convertit en un activista a favor dels trasplantaments i en contra del tabac. Hagman també era un ferm defensor de l'energia solar. Segons va explicar en una entrevista a The New York Times , s'havia instal·lat un sistema de plaques solars per valor de 750.000 dòlars a la mansió d'Ojai, i fa poc havia protagonitzat un anunci en què, convertit altre cop en J.R., explicava que el personatge havia abandonat el negoci del petroli per dedicar-se al de l'energia fotovoltaica. Hagman també s'havia posicionat políticament, i des de fa anys militava al Partit per la Pau i la Llibertat, una organització d'esquerres molt minoritària als Estats Units.

L'última feina

Els problemes de salut van reaparèixer ara fa un any i mig: el juny del 2011 Hagman va revelar que tenia un càncer de coll, però la malaltia no li va impedir tornar a posar-se el barret de J.R. per participar en la producció de la nova Dallas , que la cadena TNT tenia al cap des de feia uns mesos i que es va començar a rodar aquell estiu. La sèrie la protagonitzava una nova generació d'Ewings, però comptava amb la presència, entre els actors secundaris, de Linda Gray (Sue Ellen) i Patrick Duffy (Bobby), a més de Hagman, interpretant els mateixos papers que havien fet trenta anys enrere. La nova Dallas va obtenir bons resultats i actualment se n'està preparant la segona temporada, que en principi s'ha d'estrenar al gener, però J.R. ja no hi podrà sortir.

stats