Mor Pedro Erquicia, històric periodista de TVE

El creador d''Informe semanal' tenia 75 anys

El periodista Pedro Erquicia, un històric dels serveis informatius de Televisió Espanyola, ha mort aquest divendres a Madrid, amb 75 anys. Nascut a Sant Sebastià el 24 de març deL 1943, Erquicia va ser el creador d' 'Informe semanal', que 45 anys després de la seva estrena és l'informatiu no diari més veterà d'Europa

Erquicia es va graduar en periodisme a l'Escola Oficial l'any 1967, però ja feia dos anys que col·laborava amb TVE. Formalment va entrar a la plantilla de la televisió pública el març del 1968, i durant les quatre dècades següents hi va desenvolupar diverses funcions, gairebé sempre dins dels serveis informatius: va treballar com a regidor, reporter i redactor, va ser redactor en cap i realitzador de 'Panorama de actualidad' del 1968 al 1970, i entre el 1972 i el 1973 va ser redactor en cap de la primera edició del 'Telediario'. 

El 31 de març del 1973 va estrenar 'Informe semanal', del qual va ser director fins al 1978 i presentador entre el 1976 i el 1978. Per aquest programa va guanyar el premi Ondas el 1975, entre altres guardons. Posteriorment va substituir Jesús Hermida com a corresponsal de TVE a Nova York, un càrrec que va ocupar fins a principis del 1981. Quan va tornar a Madrid va ser nomenat subdirector d'informatius, una responsabilitat que li va permetre ser present durant la gravació del missatge que Joan Carles I va enregistrar la nit del 23-F. Més tard va dirigir i presentar el magazín matinal 'Buenos días' i l'informatiu de cap de setmana '48 horas'. 

Entre el 1988 i el 1990 va abandonar la cadena estatal per convertir-se en el primer director de Telemadrid, i quan es va reincorporar a TVE es va posar al capdavant del programa 'Documentos TV'. Fins al 2008, quan es va jubilar, va presentar i dirigir aquest espai de documentals, una tasca que va compaginar amb altres càrrecs, com la direcció de programes especials i, més tard, la de programes d'actualitat i investigació. 

Durant aquesta època es va fer càrrec de diversos programes relacionats amb la casa reial, com l'entrevista a l'aleshores príncep Felip amb motiu del seu trentè aniversari, el 1998, un especial sobre els 60 anys de la reina Sofia o la realització de dos documentals pels 70 anys del rei Joan Carles. De fet, va ser Erquicia qui va presentar a Felip la seva futura dona, Letícia Ortiz (llavors periodista de TVE) durant un sopar a casa seva l'octubre del 2002. 

A banda de l'Ondas que va guanyar per 'Informe semanal', Erquicia també va rebre aquest mateix reconeixement per la sèrie 'Europa, Europa' el 1990 i pel reportatge 'El caso 112', que va ser el primer espai de TVE nominat als Emmy. 

Fundador, juntament amb 21 persones més, de l'Acadèmia de les Arts i les Ciències de la Televisió l'any 1997, Erquicia va ser distingit amb el Premio Nacional de televisió, el premi del Club Internacional de Premsa en la categoria de televisió i el premi Talento Extraordinario de l'Acadèmia, que li va ser concedit l'any passat. 

Més continguts de