Premsa
Mèdia 19/07/2011

Mor l'històric periodista Carles Sentís

Cronista dels principals esdeveniments del segle XX, tenia 99 anys

Redacció
2 min
Carles Sentís (RRenom / CPC)

BarcelonaEl periodista Carles Sentís ha mort avui, a l'edat de 99 anys. Considerat degà dels periodistes catalans, la seva carrera estava aquests darrers anys al diari La Vanguardia, on escrivia un article setmanal els divendres. Sentís va ser un personatge controvertit i a qui van acusar de ser espia de Franco, càrrec que ell sempre va negar. Tot i així, va quedar acreditada la seva vinculació amb la Lliga, que el va deixar en una posició vulnerable quan va començar la Guerra Civil i es va exiliar a Itàlia i França. Va treballar als serveis d'informació de Cambó, que servien informació al bàndol franquista. El 1937 va tornar a Espanya i es va unir a l'exèrcit nacional.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Entre les seves gestes periodístiques més destacades hi ha la cobertura de la campanya del general De Gaulle a l'Àfrica i les cròniques dels judicis de Nuremberg (va ser un dels dos únics periodistes espanyols acreditats).

El seu estil, provist sempre d'un cert distanciament i ironia, enllaçava amb les tècniques del reportatge modern, del qual se'l considera un introductor a Catalunya. És cèlebre la seva sèrie de reportatges sobre les condicions en què viatjaven els immigrants murcians que acudien al país en autobusos batejats càusticament com a transmiserians.

Amb la represa democràtica va gaudir també de bona posició i va esdevenir un dels primers degans del Col·legi de Periodistes de Catalunya. Entre els guardons que va rebre els darrers anys hi ha el Premi Nacional de Cultura de periodisme escrit i el Ciutat de Barcelona.

De fet, una de les últimes polèmiques el va enfrontar amb el grup de periodistes Ramon Barnils, que va carregar contra el Col·legi per haver acollit l'acte de lliurament de la medalla al mèrit del treball a Sentís. "Denunciem l'oblit que s'ha fet en l'atorgament de la medalla de la biografia franquista de Carlos Sentís enaltint i elogiant, en canvi, la seva trajectòria", explicava l'entitat en un comunicat, el gener del 2009. Avui mateix el Grup Barnils l'ha recordat a través de Twitter.

L'activitat explícitament política de Sentís inclou dues legislatures com a diputat de la UCD i també conseller sense cartera de la Generalitat amb Josep Tarradellas. Es considera que les seves gestions van jugar un paper rellevant a l'hora de restituir el president català de l'exili.

Alguns dels seus llibres són La Europa que he visto morir, Del Congo a Argel con el general De Gaulle, La paz vista desde Londres i els llibres de records Memòries d'un espectador i Cien años de sociedad.

El funeral del periodista se celebrarà aquest dijous a dos quarts d'onze del matí al tanatori de Sant Gervasi de Barcelona.

stats