PAREU MÀQUINES

'El Mundo' i l''Abc' li neguen el nom a Quim Torra

Èticament és lamentable, perquè denigra un càrrec institucional a mera comparsa

Que la caverna dispensaria una rebuda agra al nou president legítim de la Generalitat, fos qui fos, era cosa assegurada. Ara, admeto que no m'esperava trobar 'El Mundo' amarat en fel, amb el titular "Puigdemont designa un titella per continuar la seva rebel·lió", i l''Abc' amb "Puigdemont lliura Catalunya al seu home de palla". Tots dos ometen el nom del designat, que és l'element principal de la notícia. És una manera de casar fons i forma admirable des del punt de vista tècnic, però èticament lamentable, ja que denigra un càrrec institucional a mera comparsa, quan la capacitat d'iniciativa de Torra és evident. Si tiréssim d'hemeroteca trobaríem desenes d'articles titllant Puigdemont d'home de palla de Mas que –avui que és Sant Ponç– podrien confitar-se, tot admetent que el president deposat ha mostrat evidents distàncies amb Mas. Un Mas que era el testaferro de Pujol i així podríem anar retrocedint fins a Guifré el Pilós. (I, per cert, que 'El Mundo' atribueixi "rebel·lió" a Puigdemont, quan el jutge Llarena s'està arronsant amb aquesta tipificació, és del tot menys innocent).

Potinejar els noms és una tàctica eficaç. Com quan 'El Periódico' parlava de "Felipe" a seques en els titulars (i no "González") per referir-se al president espanyol. Era una manera subtil de retratar-lo com 'el compañero', mentre el nominalment socialista s'aplicava a instaurar polítiques més aviat de dretes i liberals. 


L'ascendència de Puigdemont sobre Torra és ineludible i cal reflectir-la. Ho fan tots els diaris catalans en el seu titular de portada, llevat d''El Punt Avui'. Però és 'La Vanguardia' l'únic que surt de la neutralitat per posar-hi una mica de pebre: "Puigdemont designa l'activista Torra com a president «interior»".


Comença la veda presidencial. 

Més continguts de