Mèdia 16/06/2012

Murdoch va demanar a Tony Blair que accelerés la intervenció britànica a l'Iraq

Segons publica 'The Guardian', l'exassessor de comunicació de Tony Blair és qui revela aquesta informació en un llibre. Les acusacions han estat titllades d'"escombraria total" per part del grup empresarial de Murdoch

Efe
2 min
David Cameron també ha testificat a la Comissió Levenson / EFE

LondresEl magnat mediàtic Rupert Murdoch va instar l'exprimer ministre britànic Tony Blair a accelerar la intervenció del Regne Unit a l'Iraq el 2003, segons va afirmar el que va ser assessor de comunicacions del cap de l'Executiu laborista, Alistair Campell. Ho indica el diari britànic 'The Guardian', que recull extractes del llibre escrit pel que va ser assessor de premsa de Blair, 'La càrrega del poder: Compte enrere cap a l'Iraq'.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Segons les notes de Campbell, es van registrar tres trucades telefòniques per part de Murdoch al polític laborista el març de 2003, una setmana abans que la Cambra dels Comuns portés a terme una votació crucial sobre la postura britànica a l'Iraq. El grup de Murdoch, News Corporation, ha titllat d'"escombraria total" aquestes acusacions, d'acord amb l'esmentat rotatiu, i ha ressaltat que no existeixen "evidències" que donin suport a les afirmacions de Campbell.

En la seva compareixença, davant la comissió que presideix el jutge Brian Leveson, que investiga els estàndards ètics de la premsa en aquest país, Murdoch va assegurar que "mai" ha demanat "res" a cap primer ministre britànic.

L'anomenada comissió Leveson es va posar en marxa l'any passat arran de l'escàndol de les escoltes il·legals practicades de forma sistemàtica durant anys per reporters del dominical 'News Of The World', de Murdoch, per obtenir informació.

La magnitud d'aquest sonat cas va forçar al magnat australià el juliol passat a clausurar aquest tabloide després 168 anys d'història, després de la detenció de desenes dels seus empleats per haver realitzat punxades il·legals per demanar notícies. Segons les notes de l'exdirector de comunicacions de Downing Street, Murdoch pretenia amb les seves accions donar suport als republicans dels Estats Units.

Campell sosté, a més, que les intervencions de Murdoch es van produir "de manera inesperada" i recorda que en una d'aquestes trucades Murdoch va tractar de "pressionar" a Blair perquè accelerés la implicació militar del Regne Unit a l'Iraq.

L'11 de març de 2003, l'exlíder laborista "va rebre una trucada de Murdoch pressionant sobre les dates, dient que News International -filial britànica de News Corporation- ens donaria suport", va escriure Campbell.

L'exassessor de premsa va indicar que tant ell com Blair van tenir la impressió que el magnat actuava motivat per Washington i que Blair "va sentir que la crida de Murdoch era rara, no gaire intel·ligent".

stats