SÈRIES

Netflix aposta per la ficció paneuropea amb ‘Criminal’

El ‘thriller’ explica dotze històries diferents situades a Espanya, França, el Regne Unit i Alemanya

Un únic espai, dotze històries i quatre països implicats. Aquests són els tres elements que defineixen Criminal, la primera sèrie paneuropea de Netflix, des d’avui disponible a la plataforma. El thriller té quatre repartiments diferents -espanyol, francès, britànic i alemany- i cadascun d’ells protagonitza tres dels 12 episodis que integren la sèrie. Històries independents amb un nexe d’unió: una sala d’interrogatoris en què policies i sospitosos juguen al gat i la rata.

Les 10 sèries que veurem aquesta tardor

Per part espanyola, el pols psicològic s’estableix entre l’equip policial -Emma Suárez i Álvaro Cervantes- i tres presumptes criminals interpretats per Eduard Fernández, Carmen Machi i Inma Cuesta. En cap moment es mostren imatges dels crims que s’investiguen; és a través de les converses entre els agents i els sospitosos que l’espectador ha de reconstruir què ha passat. Darrere de la càmera hi ha Mariano Barroso, que dirigeix els tres episodis, i Alejandro Hernández i Manuel Martín Cuenca, que en són els guionistes. Eduard Fernández assegurava a Efe que projectes tan singulars com Criminal només són possibles gràcies a les plataformes, que “serveixen per fer coses diferents”. “Avui en dia, amb tant de consum de sèries, és difícil tenir una gran idea, tan simple i clara. Sembla que els ha sortit bé. És bonic anar descobrint en cada capítol la persona que hi ha darrere d’aquell mentider o d’aquell psicòpata. És un gran regal per a un actor”, assegura.

De fet, la sèrie, amb una escenografia mínima -tot passa entre quatre parets-, descansa sobre la interpretació dels actors, que van viure jornades de rodatge maratonianes, moltes vegades de més de 10 hores de durada i amb preses de 30 minuts sense talls. Carmen Machi explica que per poder aguantar el ritme “has d’arribar amb el text molt après abans d’assajar, pel joc que et proposa el director”. Per la seva banda, Inma Cuesta lloa l’originalitat del format, que considera “absolutament nou”.

Tant els tres episodis espanyols com els francesos, els alemanys i els britànics es van rodar al nou centre de producció de la plataforma a Tres Cantos (Madrid), un dels més grans que té a Europa, però cada grup de capítols ha tingut un equip de professionals del país corresponent i s’ha rodat també en la seva llengua.

De tots els actors que participen en aquesta sèrie d’antologia, el nom més conegut és el de l’escocès David Tennant, famós per haver protagonitzat Broadchurch i haver sigut Doctor Who. Ell és un dels sospitosos de les entregues britàniques, juntament amb Hayley Atwell ( Agente Carter ). Els dona la rèplica Katherine Kelly, que interpreta un dels agents de policia. “No hi ha cap gran explosió, ni persecucions ni res d’això. Però en gaudeixo igual que un esportista professional disfruta d’un partit. Ho has practicat durant anys i anys i ara és el moment de fer el pas endavant”, explica Kelly sobre el caràcter contingut de la sèrie.

Les trames franceses, escrites per Frédéric Mermoud, estan protagonitzades per Nathalie Baye, Jérémie Renier i Sara Giraudeau. Les tres històries alemanyes, dirigides per Oliver Hirschbiegel, les protagonitzen Peter Kurth, Christian Berkel, Deniz Arora i Nina Hoss.

Les altres estrenes del cap de setmana

‘(Des)encanto’

Netflix estrena noves aventures de la princesa Bean, creada pel responsable de Los Simpson, Matt Groening. La plataforma va encarregar vint episodis que va dividir en dues tandes, la segona de les quals s’estrena avui. La temporada arrenca amb l’interrogant del destí de l’elf després del final fatídic de la primera entrega.

‘AHS: 1984’

L’antologia de Ryan Murphy, American horror story, suma una novena entrega que porta per títol 1984. Protagonitzats per Emma Roberts i Billie Lourd, els nous episodis s’inspiren en les pel·lícules de terror i slashers dels anys 80 com Viernes 13. La nova temporada s’estrena avui a Fox, dos dies després de l’emissió als Estats Units.

‘Les de l’hoquei’

La sèrie de TV3 fa el salt a Netflix, on a partir d’avui està disponible la primera temporada. La ficció, de la qual la televisió pública ha avançat que hi haurà una nova entrega, se centra en les jugadores d’un equip d’hoquei i la seva entrenadora. El drama explica els problemes íntims de les protagonistes des d’un punt de vista feminista.

Més continguts de