Netflix pagarà drets d'imatge als actors i dobladors espanyols

Els artistes rebran una remuneració per l'explotació dels continguts en què apareixen o participen

AISGE ( Artistes Intèrprets, Societat de Gestió), entitat dedicada a la gestió de  drets d'autor d'artistes de l'àmbit audiovisual, ha arribat a un acord amb Netflix perquè la plataforma pagui, amb efectes retroactius, a actors i dobladors pels drets d'explotació de les pel·lícules, sèries i altres continguts en què han participat i que s'ofereixen a Espanya.  

Aquesta primera liquidació, que ja s'ha fet efectiva, comprèn el període que va des de finals del 2015, quan Netflix va començar a operar a Espanya, fins al 31 de desembre del 2018. En un comunicat, el president d'AISGE, l'actor Emilio Gutiérrez Caba, ha qualificat l'acord d'"històric". A més, ha afegit que es tracta d'"un punt d'inflexió" en l'escenari de la propietat intel·lectual a Espanya. 

Des d'AISGE remarquen que amb aquest acord es fa efectiva la llei espanyola de propietat intel·lectual, que estableix una remuneració per als artistes que posen a disposició interactiva les seves interpretacions audiovisuals. La remuneració que reben els artistes es calcula a partir dels ingressos obtinguts per la plataforma a Espanya, independentment de l'èxit que hagin tingut els continguts en què participen els artistes en altres territoris. Segons les últimes dades de Comparitech, portal especialitzat en tecnologia, Netflix té 3,4 milions d'usuaris a Espanya. 

Després d'aconseguir l'acord amb Netflix, l'entitat està en negociacions perquè altres plataformes com ara la HBO, Disney+ Movistar+ o Amazon Prime també paguin aquestes drets de propietat intel·lectual.