Netflix reobre el taüt de Dràcula

El vampir torna a la petita pantalla en una versió actualitzada de la novel·la de Bram Stoker a càrrec dels creadors de 'Sherlock'

Més d’un segle després del seu naixement de la ploma de Bram Stoker, Dràcula torna a demostrar el seu caràcter immortal. Netflix recupera aquest dissabte el personatge més conegut de l’escriptor irlandès amb l’estrena d’una minisèrie homònima produïda per la BBC, que va escollir el primer dia del 2020 per emetre-la al Regne Unit. Amb la publicació l’octubre passat del primer tràiler, els espectadors van poder veure el nou comte Dràcula, interpretat per Claes Bang ( The square, The affair ) i que té un aspecte clàssic més proper a l’encarnació de Bela Lugosi o Christopher Lee que a les versions més modernes del personatge. Drácula , escrita pels creadors de Sherlock , Mark Gatiss i Steven Moffat, est à dividida en tres capítols de 90 minuts cadascun, una durada similar als episodis de la seva adaptació lliure de les novel·les de Conan Doyle. 

10 propostes per a un 2020 seriòfil

La trama de la sèrie vol ser fidel a l’obra original, de manera que es desenvolupa a partir de l’any 1897, a Trans s ilvània, quan el comte Dràcula està planificant la seva visita a l’Anglaterra victoriana. A partir del relat dels orígens del vampir, els guionistes han volgut resseguir els enfrontaments del personatge amb Van Helsing, el seu arxienemic, i els seus descendents. L’única modificació respecte a la novel·la de Bram Stoker és que Gatiss i Moffat han volgut que el comte tran s silvà fos l'eix de la història, quan originalment va ser relatada des de la perspectiva de personatges com l’advocat Jonathan Harker o el professor Abraham van Helsing. L a sèrie un enfocament sobre les històries de vampirs que s’allunya del d’ altres produccions de Netflix com la sèrie d’animació Castlevania , la ficció de terror adolescent Las escalofriantes aventuras de Sabrina o la recentment estrenada V-Wars .

Foscor amb tocs d’humor

"El gran desafiament que ens vam plantejar va ser fer de Dràcula el personatge central de la seva pròpia història per primera vegada", va revelar Gatiss al diari The Daily Express durant la presentació de la sèrie. "Si coneixes el llibre, el personatge és òbviament molt fosc. És per això que vam voler provar com seria si ell fos l'antiheroi donant-li una personalitat que reflectís els seus quatre segles de vida i la seva immortalitat", explica Gatiss. L’adaptació televisiva de la novel·la vol aportar nous detalls als crims del llegendari comte Dràcula, però també vol servir per exposar el seu cantó més vulnerable.

Claes Bang encarna la nova versió de l personatge inspirat en Vlad l’Empalador, príncep de Valàquia (zona situada a Romania) entre el 1456 i el 1462, que es va fer famós per la seva crueltat. El Dràcula creat per Moffat i Gatiss combina el caràcter tenebrós que li va donar Bram Stoker amb un toc d'humor. "Tot i ser malvat, el seu caràcter té altres matisos: és carismàtic, intel·ligent, enginyós, divertit i sexi. Em sento un privilegiat per poder donar forma a aquest personatge icònic, vull estar a l’altura dels grans actors que l’han interpretat al llarg dels anys”, explica Bang en una entrevista per a The Guardian . L’actor, que ha actuat a Dinamarca i Alemanya durant gairebé la meitat de la seva vida, va saltar a la fama internacional amb el seu paper a la comèdia negra The Square (2017), dirigida pel director suec Ruben Östlund. La pel·lícula va atraure l’atenció de Hollywood, on va obtenir el seu primer treball interpretant el malvat Jan Holtser a l’adaptació de la quarta entrega de la saga Millennium: El que no et mata et fa més fort. Tot i el fenomen global que va ser l'univers creat per Stieg Larsson i després continuat per David Lagercrantz, l ’actor és conscient que res del que ha fet fins ara es pot comparar amb el nivell d’exposició que atorga participar en una sèrie que es podrà veure en una de les plataformes de st reaming de més abast mundial

Ja ningú mossega com Dràcula

En declaracions a The Guardian, Bang va confessar que s'havia preparat veient totes les interpretacions anteriors del personatge. “Volia comprovar si hi havia alguna bona idea que pogués robar”, fa broma l'actor. “Una de les representacions del vampir que més em van impressionar va ser la de Klaus Kinski amb Nosferatu, el Príncep de la Nit (1979) del director alemany Werner Herzog. Kinski transmet la soledat d’un ésser que porta més de dos segles a la Terra”, confessa l’intèrpret .  

El rodatge de la minisèrie va començar l’any 2017 al castell d’Orava, a Eslovàquia, i posteriorment als estudis Bray de Londres. És en aquesta última localització on es van rodar films clàssics del gènere de terror com La mòmia (1932), El gos dels Baskerville (1939),  La maledicció de Frankenstein   (1957)  i la versió de Dràcula del 1958  protagonitzada pels actors Peter Cushing i Christopher Lee.