SECTOR EDITORIAL
Mèdia 28/06/2019

La Nit de les Revistes es conjura contra la repressió sobre els mitjans

La revista ‘Sàpiens’ i el ‘Diari de Sabadell’, entre els premiats per l’APPEC

A. Palés
3 min
01. Tots els premiats de la nit.  02. D’estil va guanyar el premi a la millor portada.

BarcelonaLa Nit de les Revistes i la Premsa en Català va celebrar ahir la 19a edició reivindicant els mitjans catalans com “una peça clau per lluitar contra les notícies falses, la manipulació informativa i les intoxicacions”, segons Germà Capdevila, el president de l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC), l’entitat que organitza l’acte en què es lliuren els seus premis anuals. Enguany els guardons van tenir un marcat caràcter polític, amb un record per als presos polítics i exiliats que no van poder ser a la cerimònia “per la repressió política i la persecució judicial”. “No volem més representants públics empresonats o exiliats, no volem més redaccions escorcollades, no volem més periodistes perseguits, no volem més editors processats sense cap motiu”, va dir Capdevila.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

De fet, una de les distincions de la nit, el Premi Comunicació, que van rebre ex aequo els directors de TV3 i Catalunya Ràdio Vicent Sanchis i Saül Gordillo, feia referència explícita a la situació de “repressió” que pateixen els mitjans públics a Catalunya. L’APPEC va atorgar el premi a Sanchis i Gordillo com a reconeixement per la feina de gestió de la televisió i l’emissora pública en un context de “vulneració de drets”.

Suport a la premsa local

Un altre dels guanyadors de la nit va ser el Diari de Sabadell, que es va endur el premi a la Millor Publicació de Premsa per ser “exemple de diari territorial que ha esdevingut referent”. La publicació sabadellenca va començar a mitjans del 2018 una reconversió que tenia per objectiu actualitzar el diari a les exigències del sector. Al capdavant del diari hi havia el periodista Albert Solé, que va exercir com a director de la capçalera fins el maig passat, quan va deixar el diari per divergències amb l’empresa.

Tot i les canvis recents, Marc Basté, editor del rotatiu, celebrava el premi assegurant que era “un reconeixement brutal al procés de refundació d’una capçalera centenària”. En conversa amb el diari ARA, l’editor afirmava que premis com el que va rebre ahir eren un impuls per “col·locar la premsa local al lloc on hauria de ser, perquè té un impacte directe en la comunitat i no té el reconeixement que es mereix”.

Un altre mitjà que ha dut a terme una important renovació és la revista Sàpiens, que després de quinze anys bussejant en la història de Catalunya va decidir ampliar horitzons amb temes de geopolítica, medi ambient i ciència connectats al moment actual. “Vam creure que havia arribat el moment de reinventar-nos per continuar sent pioners, apostant per una revista més interdisciplinària i moderna però mantenint la història com a excusa i com a essència”, explicava Clàudia Pujol, directora de Sàpiens, la revista més venuda en català. La reorientació dels continguts va anar acompanyada d’un nou disseny. “Tractem la revista gairebé com un objecte, perquè has de donar una justificació perquè la gent la compri en paper”, assegurava a l’ARA. La directora reconeixia que el canvi va ser “molt arriscat”, però que la resposta positiva dels lectors ara s’ha vist coronada amb el premi de l’APPEC.

En la mateixa categoria que Sàpiens també va rebre una menció especial la revista infantil Cocoter, una publicació que va començar a caminar a finals del 2018. Després de deu anys treballant d’editora de literatura infantil i juvenil, Maria Bertran va decidir posar en marxa una revista per a nens a partir de set anys que n’estimulés la curiositat per la lectura. Un projecte amb un disseny especialment acurat que se suma al nou corrent de revistes infantils amb grans ambicions estètiques i periodístiques.

En l’àmbit digital, el guardó a la millor publicació va correspondre a Bonart.cat, una iniciativa online que complementa la revista en paper homònima, que fa vint anys que funciona. El jurat del premi va destacar la capacitat del mitjà per crear una comunitat al voltant seu.

Durant l’acte -que no va poder comptar amb John Carlin, després que declinés el premi Societat- també es va premiar l’actriu i pallassa Pepa Plana amb el guardó Cultura per la seva condició de referent del món del circ.

stats