PREMSA COMARCAL
Mèdia 05/03/2013

'El 9 Nou' fa 35 anys com a referent a Osona i el Ripollès

És la publicació no diària d'informació general líder a Catalunya

Albert Castellví Roca
3 min
La portada d'El 9 Nou d'ahir  i la del primer número, publicat el 3 de març del 1978. El bisetmanari d'Osona i el Ripollès  ha fet 35 anys aquest cap de setmana.

Barcelona.Va ser una de les primeres publicacions comarcals que van néixer a Catalunya després del franquisme per explicar en català la realitat del territori, i ha arribat als 35 anys convertit en un referent a les comarques d'Osona i el Ripollès. El bisetmanari El 9 Nou va complir diumenge 35 anys enmig d'un context de crisi -especialment dura en el sector de la premsa- però amb la satisfacció de mantenir el suport dels lectors. "Dintre de la catàstrofe, estem contents", ho resumeix, en declaracions a l'ARA, el director de l'edició Osona-Ripollès del mitjà, Jaume Espuny.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Les dades li donen la raó. L'última onada del Baròmetre de la Comunicació, publicada al novembre, atorgava a El 9 Nou -sumant-hi també la seva altra edició, del Vallès Oriental- 123.000 lectors, una xifra que el convertia en la publicació no diària d'informació general més llegida a Catalunya. De fet, el mateix estudi indica que aquest bisetmanari és la publicació de pagament més llegida en cadascuna de les tres comarques en què s'edita.

Però, de fet, aquesta bona acceptació li ve de lluny. Quan El 9 Nou es va publicar per primera vegada, el 3 de març del 1978, amb el compromís d'explicar "tota la veritat de la Plana" imprès en portada, "va sorprendre", perquè "deia les coses pel seu nom". Fins llavors, la referència de la premsa comarcal a Osona era el setmanari Ausona , afí al Movimiento i que s'editava en castellà. "[El nou mitjà] de seguida va ser un èxit de vendes i va aconseguir molta publicitat", recorda Espuny, i això va animar els seus responsables a iniciar una fase d'expansió. Coincidint amb el tercer aniversari, la publicació va incloure el Ripollès a la seva àrea d'influència, i aviat va deixar de ser un setmanari que es publicava els dissabtes per passar a tenir la doble edició dels dilluns i els divendres que ha mantingut fins avui.

El següent pas va ser treure una nova capçalera per al Vallès Oriental, que va debutar el 1989, i cinc anys més tard va arribar a Sabadell i a Terrassa. La llarga tradició dels diaris locals de totes dues ciutats, però, va ser una competència massa forta per a aquestes dues edicions, que van fusionar-se en El 9 Nou del Vallès Occidental . Posteriorment es va unir a l'edició de Rubí d'El Punt per crear El 9 Punt , un experiment que va acabar desembocant en l'edició per a aquella comarca d' El Punt .

Segons Espuny, en aquella època de creixement molta gent els animava sovint a "fer el pas" de convertir-se en un diari, una opció que ells sempre van descartar. "I ara ens diuen que quina sort que tenim de no ser-ho!", exclama. El fet de sortir només dos cops per setmana permet que El 9 Nou funcioni amb una estructura més reduïda però oferint les notícies d'una manera "més reposada" i "des d'una altra perspectiva". Tot i així, destaca el director, el mitjà no perd el fil de l'actualitat. "Per donar les notícies a l'acte tenim la web i el canal de televisió", destaca.

Jornada de portes obertes

Tot i que l'aniversari va ser diumenge, la celebració amb els lectors no tindrà lloc fins a aquest dissabte, quan es farà una jornada de portes obertes perquè els ciutadans puguin visitar la redacció del diari i els estudis de la ràdio i la televisió del grup, situats a la seu central de Vic. A més, de cara al maig -en una data encara per concretar- El 9 Nou celebrarà un festival solidari, la recaptació del qual, segons Espuny, es destinarà a la Creu Roja.

stats