FICCIÓ

'Outlander' aprofundeix en l’amor contra el temps i la història

Movistar+ estrena la tercera temporada de la sèrie basada en la saga romàntica de Diana Gabaldón

Si mantenir una relació de parella quan es comparteix temps i espai ja és difícil, ho és encara més quan els amants estan separats per tres segles d’història. Aquesta és, en bona part, la situació de la Claire i el Jamie, els dos protagonistes d’ Outlander, la sèrie que trasllada a la pantalla la saga de llibres de Diana Gabaldón i que avui enceta la seva tercera temporada als Estats Units i demà (22.30) arriba a Movistar+.

L’acció de la sèrie arrencava amb la teletransportació de Claire Randall -una infermera anglesa que ha servit durant la Segona Guerra Mundial- fins al segle XVIII, on es troba amb un grup d’escocesos que lluiten contra la tirania de l’exèrcit anglès. El canvi de temps té conseqüències no només en l’afectada sinó també en els del seu voltant. Per començar, en el seu marit en el present (el segle XX), el Frank (Tobias Menzies), un professor d’història que ha d’acceptar que la seva dona s’ha volatilitzat i que segurament no la tornarà a veure. També canvia la vida del Jamie (Sam Heughan), un escocès compromès amb el seu poble que s’acaba enamorant de la sassenach, la forastera que desconeix la cultura gaèlica però que té dots de curandera. L’amor serà ràpidament correspost.

Vuit sèries per viatjar sense moure’s del sofà

En la tercera temporada, la Claire emprèn el viatge de tornada al seu temps i haurà de conviure amb les decisions que va prendre en el segle XVIII i la renúncia a l’amor de la seva vida, el Jamie. En conversa telefònica amb l’ARA, Caitriona Balfe, l’actriu que interpreta la Claire, assegura que aquesta és una entrega difícil de definir. “La millor manera seria dir que és de transició”, resumeix després de pensar-s’ho. Una època d’impàs perquè, tal com es va deixar entreveure a la segona temporada, la protagonista haurà de readaptar-se a la vida en el segle XX, un procés en el qual tindrà un paper destacat la seva filla, la Brianna (Sophie Skelton). “Quan la gent té secrets es crea una barrera amb els altres, que és el que els passava a elles fins que la Claire obre el seu cor”, revela Balfe.

Però la tercera temporada no només mostrarà l’evolució de la relació entre mare i filla, sinó que també plantejarà l’entortolligada realitat d’un matrimoni de circumstàncies com el de la Claire i el Frank. “Òbviament és un matrimoni més o menys de conveniència, però si dura vint anys hi ha d’haver una mica d’amor i respecte, encara que no sigui apassionat”, explica. “Volíem mostrar com una parella que no es pot donar el que necessita es pot mantenir unida”, afirma Balfe, nominada al Globus d’Or i al Critic’s Choice per la seva interpretació.

El sexisme al llarg de la història

Tot i l’embolcall de melodrama sentimental, un dels punts clau d’ Outlander ha sigut mostrar les diferents formes de sexisme que les dones han patit al llarg de la història, tant quan legalment no tenien drets com quan en començaven a conquerir: des d’agressions físiques fins a aspectes més subtils, com dubtar de la necessitat d’una dona de tenir carrera professional. “Una de les característiques de la Claire és que, estigui en el temps que estigui, és una dona molt progressista”, explica Balfe. Aquest tret fa que els enfrontaments amb aquells que no creuen en les seves possibilitats -normalment homes- siguin freqüents i que actuï amb determinació per demostrar-los que estan equivocats. Aquesta temporada no serà una excepció i la protagonista buscarà nous reptes malgrat la desaprovació dels homes que l’envolten.

L’altre element que ha marcat la narració d’ Outlander ha sigut la violència, exemplificada per la Segona Guerra Mundial i la batalla de Culloden, que va enfrontar el 1746 els jacobites -majoritàriament escocesos que reclamaven el tron de la Gran Bretanya per a Carles Estuart- amb l’exèrcit britànic. Sobre si la tercera temporada seguirà mantenint el nivell de crueltat gràfica, Balfe afirma: “Si la història ho demana, no tenim vergonya de fer-ho. Aquest és un dels motius pels quals m’agrada treballar en aquesta sèrie”.

De moment, Balfe podrà seguir gaudint de la sèrie i el personatge, almenys, una temporada més. Starz, la cadena que emet la ficció als Estats Units, va aprovar la tercera i la quarta temporada alhora i, de fet, els showrunners ja estan buscant localitzacions a Carolina del Nord per adaptar la quarta novel·la de la saga, Tambores de otoño.