MITJANS PÚBLICS BALEARS
Mèdia 21/10/2011

El PP aplica el corró per triar els directius d'IB3

El conseller de Presidència balear ho ha deixat clar: Jacobo Palazón serà director general d'IB3, amb consens o sense. Palazón va nomenar ahir sense concurs els directors de la ràdio i la televisió balear.

Natalia Araguás
2 min
Mar Adrián (directora d'IB3 Televisió), Xavi Muntaner (IB3 Ràdio) i Francisco de Borja Rupérez (gerent de l'ens públic) a la seu de la cadena pública balear.

Barcelona.Jacobo Palazón serà el nou director general d'IB3 "la setmana vinent", si cedeixen els partits de l'oposició i aconsegueix sumar la majoria de dos terços necessària per nomenar-lo al Parlament balear. Si no, ho serà igualment d'aquí "sis mesos", en una segona votació que només requereix majoria simple i que tirarà endavant només amb el suport del PP. Així de taxatiu va manifestar-se ahir el conseller balear de Presidència, el popular Antonio Gómez, també director general en funcions d'IB3 des de fa quatre mesos. "Ho permet la llei", va reblar.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Des que Pere Terrassa va abandonar el càrrec el 18 de juliol, un buit de poder ha perjudicat el funcionament de la radiotelevisió pública balear. Amb Terrassa van haver de marxar, perquè així ho marcava la llei, tots els directius d'IB3 nomenats per ell en un termini màxim de 45 dies. La falta d'acord entre els partits va provocar que les cadires hagin estat fins ara sense ocupants. "Els gestors que hi havia no eren de caire polític, d'aquells que marxen i no te n'adones", expliquen des de comitè d'empresa d'IB3: "Eren motors de la producció, i quan no tens la persona que marca el temps, funciones al ralentí".

Una situació que ara es desencalla davant la determinació del PP d'ocupar els càrrecs sense el quòrum de l'oposició. Tot i que encara no és director general, sinó subdirector en funcions, Jacobo Palazón ja té "les mans lliures per gestionar l'ens públic" com a tal, va assegurar ahir Antonio Gómez en la comissió de control d'IB3. En conseqüència, ha nomenat tres alts càrrecs: Mar Adrián, nova directora d'IB3 Televisió, Xavier Muntaner, director d'IB3 Ràdio; i Francisco de Borja Rupérez, gerent de l'ens públic. Mar Adriàn ha desenvolupat la seva carrera a Canal 9 i Antena 3 i va ocupar la direcció d'Anàlisi, Formats i Continguts d'IB3 el 2009. Pel que fa a Xavier Muntaner, ha estat director d'informatius de Cope Balears.

Un "despropòsit", segons el PSIB

Aquests nomenaments arriben després d'anul·lar prèviament -amb data de dimarts- tres de les proves de selecció per optar a les nou places de directius vacants, ja que per cobrir-les s'havia convocat un concurs públic. "Han tancat totes les portes de la negociació", valora el diputat socialista Cosme Bonet, que qualifica aquesta manera de procedir de "despropòsit" i "escàndol".

Els noms d'Adrián i Muntaner ja s'havien posat prèviament damunt la taula. Al setembre, els mitjans de les Illes van publicar quins eren els candidats que encapçalaven les travesses i ells hi apareixien. No obstant això, la llei del Sector Públic que va entrar en vigor el juliol del 2010 fixa que els directius no són càrrecs de confiança i, per tant, han de sotmetre's a un procés de concurrència pública.

En un comunicat, IB3 va esgrimir ahir que, d'acord amb l'article 23 de la llei de l'Ens Públic de Radiotelevisió a les Illes Balears, el director general té la potestat de nomenar "amb criteris de professionalitat" el personal directiu i els administratius únics de les societats filials. El PSIB-PSOE estudiarà si presenta un recurs contenciós administratiu contra el procés, adverteix Cosme Bonet.

stats