MITJANS PÚBLICS
Mèdia 01/06/2012

El PP es queda sol defensant la privatització dels canals autonòmics

Les autonomies tenen més a prop poder privatitzar les seves televisions. L'oposició rebutja el projecte de llei en bloc i PNB i CiU esperen resoldre els conflictes competencials amb les esmenes parcials.

àlex Gutiérrez M.
2 min
El PP es queda sol defensant la privatització dels canals autonòmics

BARCELONA.La privatització de canals autonòmics queda més a prop, després que ahir el Congrés celebrés el debat en què es tractaven les esmenen a la totalitat a aquest projecte del govern espanyol. El PP es va quedar sol defensant-lo. PSOE, ERC, ICV-EUiA, UPyD i BNG van presentar-hi esmenes globals -sense opció que prosperin, atesa la majoria absoluta del PP- i PNB i CiU també van posicionar-s'hi en contra, però esperen poder-ho negociar en la fase d'esmenes parcials. La invasió de competències va ser un dels arguments més esgrimits contra el projecte de llei, que es tramita per la via d'urgència.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La defensa del text la va fer el ministre d'Indústria, José Manuel Soria. Va argüir que justament el que pretenia la llei era donar poder a les comunitats "que ho desitgessin" per decidir si volien mantenir o no un canal públic i, en cas afirmatiu, que ho poguessin fer amb entrada de capital privat.

El control dels informatius

Tanmateix, la visió de l'oposició és més suspicaç. El diputat socialista Juan Luis Gordo va donar per fet que la llei només busca "donar un baló d'oxigen mediàtic i financer per als amics del PP". Gordo va proposar que els canals amb problemes per mantenir les seves televisions poguessin establir convenir amb RTVE perquè l'ens n'assumís part de la programació de servei públic.

Però la intervenció més contundent va ser la de Joan Tardà, d'ERC, que va saltar-se el protocol per dir, en català: "Amb aquest projecte de llei, el coll que té TV3 s'estreny. El sistema públic català està en escac, tal vegada en escac i mat. Permetrà que Intereconomía o el senyor Pedro J. Ramírez siguin els beneficiaris de l'externalització del missatge ideològic". Tardà va criticar CiU per emparar la reforma.

Imma Riera, d'aquest partit, li va contestar que les esmenes competencials serien defensades "de manera rotunda". "És en la negociació que es resolen les discrepàncies, no amb discursos que no menen enlloc", va dir. D'altra banda, Laia Ortiz (ICV-EUiA) va lamentar que l'externalització també pogués abraçar els informatius. Francisco Jorquera, del BNG, es va sumar a la crítica: "Som davant una reforma de contingut centralista, uniformador i privatitzador". El diputat del grup mixt va recordar que la llei de l'audiovisual determinava la impossibilitat de cedir a tercers els programes informatius.

stats