Mitjans públics
Mèdia 05/06/2012

El PSOE durà al Constitucional el nou sistema d'elecció del president de RTVE

Consideren que el PP vol exercir un "control bastard" de l'ens, i qualifiquen el canvi legislatiu de "cop democràtic"

Efe
2 min

MadridEl grup socialista al Congrés de Diputats ha anunciat aquest dimarts que recorrerà al Tribunal Constitucional (TC) el decret llei que modifica el sistema d'elecció del president de RTVE. Ho ha anunciat la portaveu del PSOE al Congrés, Soraya Rodríguez, que considera que no existeixen raons d'urgent i extraordinària necessitat que justifiquin recórrer a la figura legislativa del decret llei, que el consell de ministres va aprovar el 20 d'abril.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La norma, que el Congrés va convalidar el 17 de maig, permet que el president de la corporació estatal de ràdio i televisió sigui escollit per majoria absoluta del Congrés, en lloc dels dos terços que es requerien fins ara. Això és "clarament inconstitucional", segons Rodríguez, que ha subratllat que el PSOE exercirà el control parlamentari de RTVE per evitar el "control bastard" i "partidista" a què, segons ha dit, el PP vol sotmetre l'ens.

De fet, el PSOE no ha presentat cap candidat per ocupar els cinc càrrecs del consell d'administració de RTVE que s'han de renovar, i ahir va qualificar de "farsa" el procés. Segons ha explicat Rodríguez, el partit ha pres aquesta decisió perquè es nega a participar en aquest "cop democràtic", que "trenca" l'acord constitucional de tots els grups, PP inclòs, a què es va arribar durant l'anterior govern del PSOE, que garantia una elecció per majoria qualificada.

Alhora, Rodríguez ha defensat el model aconseguit fins ara a RTVE, que considera plural, independent, de qualitat i d'alta professionalitat dels treballadors, i "fora del control" del govern espanyol. Segons la seva opinió, aquesta no és una qüestió de partits, sinó entre l'executiu i la societat, ja que una RTVE independent és "indicador de maduresa democràtica".

stats