20/06/2012

El 'tío Pablo', que anava en calçotets i pintava malament

2 min
Lucía Bosé i Lucía Dominguín a la botiga Montblanc de Barcelona.

Lucía Bosé diu i repeteix que no té "ni un duro", o sigui que l'actriu no podria comprar-se la ploma que la marca Montblanc ha editat en homenatge al seu amic Pablo Picasso. De la barata, ehem, se n'han fet 91 unitats (perquè el pintor va viure 91 anys) i costa 25.200 euros. De la més exclusiva se n'han fet només 39 (en al·lusió a les 39 pintures i dibuixos picassians inspirats en la musa Sylvette David) i té un preu de 41.000 euros. I ara ve la notícia: pràcticament estan totes venudes. Crisi, quina crisi...?

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

"És una ploma molt eròtica. L'he grapejada una bona estona i ja en tinc prou, no em cal tenir-la -diu la matriarca del clan Bosé, plena de vida als 81 anys-. No sóc gens materialista. Tot el que tenia de Picasso ho vaig subhastar, me'n queden els records". El que va guanyar ho va invertir en un museu dedicat als àngels que ara està tancat per problemes econòmics. La seva filla Lucía, que l'acompanya a Barcelona, potser hauria fet les coses d'una altra manera: "Els Picassos eren de la meva mare i se'ls va vendre ella. Tu creus que jo seria avui aquí si m'hagués venut un Picasso? Seria a les Bahames!", exclama durant un dinar de menú picassià al restaurant Roig Robí. I això que una de les obres subhastades, La poupée , va ser un regal d'aniversari que li va fer l'artista quan era nena. "Em vaig posar a plorar del disgust, jo volia una nina de veritat, no un dibuix -recorda la Lucía-. Per a mi Picasso era el tío Pablo , un senyor molt estimat que anava en calçotets i pintava malament".

Lucía Bosé i Pablo Picasso s'havien conegut a casa de Luchino Visconti, però es van retrobar el 1958 després d'una corrida (ella estava casada amb el torero Luis Miguel Dominguín) i aviat el geni malagueny va passar a ser un més de la família. Un dia el nen i futur cantant Miguel Bosé presumia que el seu pare havia tallat quatre orelles a un toro. Picasso li va dir: "És impossible. Tu has vist mai un toro amb quatre orelles?". Resposta inapel·lable del nano: "No, però tampoc he vist dones amb quatre ulls i tu les pintes".

L'estilogràfica Montblanc en homenatge a Picasso es basa en l'obra Portrait de jeune fille , del 1936. I no, jo tampoc me la podria comprar, però almenys sempre podré dir que n'he tocat una.

stats