07/11/2011

Parin de generar odi

2 min

M'astora veure l'escàndol que els tabloides nacionalistes espanyols i els diversos mujahidins radiofònics i audiovisuals donen al fet que ETA no hagi entregat les armes o no hagi dit que es dissol. Em sobta també que des d'aquestes altres tribunes es faci de policia per veure si algú parla o no parla amb el que queda d'ETA.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Potser no me'n faig ben bé el càrrec, però com ho volen acabar si ningú no hi parla? Què pretenen? Que pugin voluntàriament tots els pistolers en uns autobusos i s'entreguin a l'Audiència, dita Nacional, voluntàriament, amb les mans al cap i cantant el salm 50, miserere? Vendre aquesta mena d'informació visceral és una ofensa a les víctimes, que es mereixen defensors amb més qualitat moral.

Una altra cosa em sobta més. La dialèctica de vencedors i vençuts que corre per sota d'aquesta cobertura sobre ETA. Opera en el mateix nivell argumental i emocional que fan servir els apologistes del terrorisme quan ens venen que la seva violència és igual a la violència estatal. La violència, diuen, no té connotació moral; només expressa un estat de relacions socials; una contraviolència legítima.

Tot això no resol res i crispa tothom. Ningú pot segrestar la possibilitat de guanyar la reconciliació perquè considera insatisfetes les seves reclamacions particulars o poc castigats els seus botxins -menys encara perquè no en treu benefici partidista-. Víctimes del terrorisme en som tots i cal que tots donem suport a tot intent de guanyar la pau. Exigeix renúncies però tots hi sortirem guanyant, també els sembradors de l'odi i els seus protectors, que han de ser incorporats a la societat. No seria millor preparar-se per perdonar? El perdó no retorna la vida als morts, però dignifica els vius. Qui perdona atorga a l'ofensor una mica de la humanitat que ha perdut. Parin de generar odi.

stats