Mèdia 13/05/2016

El Parlament també demana el retorn d'iCat a la FM

Gordillo confirma la continuïtat de Terribas i Ustrell i avança que vol incorporar una estrella externa

Albert Castellví
3 min
Saül Gordillo, Jaume Peral i Núria Llorach, aquest divendres al Parlament

BarcelonaLa comissió parlamentària de control a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) ha aprovat aquest divendres una moció a favor del retorn d'iCat a la FM. Ho ha fet, això sí, condicionant aquesta mesura a la disponibilitat pressupostària, però ha reclamat que, si és possible, les emissions es reprenguin aquest mateix any. El text, proposat per Catalunya Sí que es Pot, s'ha validat sense cap vot en contra, i amb les úniques abstencions del PP i de Ciutadans.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La iniciativa insta el Govern a reclamar a la CCMA que iCat torni a ocupar les freqüències que feia servir fins a l'octubre del 2012 (a l'àrea de Barcelona, el 92.5), quan es va convertir en una emissora exclusivament 'online' com a part d'un pla d'estalvi. Des de llavors aquestes freqüències emeten un senyal acústic que impedeix que siguin ocupades per emissores pirates, i des de principis de l'any passat s'utilitza també el 92.5 per transmetre els partits del Barça i de l'Espanyol sense el retard que s'aplica a les freqüències habituals de Catalunya Ràdio per sincronitzar la narració amb les imatges de televisió. D'aquesta manera els oients que són al camp poden seguir el partit sense retard.

La diputada de CSQP Marta Ribas ha recordat que, segons havia explicat fa uns mesos davant la mateixa comissió l'anterior director de Catalunya Ràdio, Fèlix Riera, el fet d'emetre futbol a través d'aquesta freqüència no tenia cap cost extra i que, alhora, emetre el senyal acústic costa a la Corporació 130.000 euros anuals. El mateix Riera, però, també havia assegurat el febrer del 2013 que la desaparició d'iCat de l'FM havia permès estalviar uns 800.000 euros.

Per aquest motiu, la moció aprovada aquest divendres ha incorporat una esmena de Junts pel Sí que precisa que la situació econòmica de la CCMA fa "inviable" que aquest retorn sigui "immediat", però igualment l'insta a incloure aquest punt dins del seus objectius "tan bon punt els recursos disponibles ho facin possible".

Tal com va avançar l'ARA la setmana passada, la conselleria de Cultura està disposada a buscar una fórmula que permeti cobrir el sobrecost derivat de fer retornar iCat a l'FM. De fet, el mateix conseller, Santi Vila, havia reivindicat la reaparició d'iCat a les ones a la festa del desè aniversari de l'emissora, celebrada el 28 d'abril.

L'actual director de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo, ha afirmat aquest divendres que la seva voluntat és "posar més en valor la marca iCat", i ha recordat que la graella d'estiu de Catalunya Ràdio reservarà espai a programes d'aquesta emissora. En concret, Montse Virgili presentarà 'Interferències' de 13.00 a 14.00, i Blai Marsé conduirà 'Five songs' de 19.30 a 21.00, entre altres continguts.

Gordillo també ha donat algunes pistes sobre la graella de Catalunya Ràdio per a la temporada 2016-2017, que segons ell tindrà com a base una "aposta per la gent de la casa" i la "confiança en el talent intern". Tot i així, els dos programes més escoltats de la pública seguiran en mans de professionals externs: Mònica Terribas seguirà presentant 'El matí de Catalunya Ràdio', i Ricard Ustrell es mantindrà al capdavant d''El suplement'. Així mateix, Gordillo ha avançat la seva voluntat d'incorporar un professional extern "de primeríssim nivell".

Les vagues costen 100.000 euros en publicitat

D'altra banda, la presidenta en funcions de la CCMA, Núria Llorach, ha quantificat l'impacte que van tenir per a TV3 i Catalunya Ràdio les vagues que van secundar els treballadors dels mitjans públics els dies 23 i 26 d'abril, i també el 3 de maig en el cas de la ràdio. Més enllà de pèrdues d'audiència notable –el dia de Sant Jordi va ser "el quart pitjor dissabte de la història" de TV3, segons Llorach–, les aturades van tenir també una afectació important pel que fa als ingressos de publicitat, que la CCMA calcula en "més de 100.000 euros", dels quals 90.000 correspondrien a TV3 i 16.000 més a Catalunya Ràdio.

Així mateix, Llorach ha confirmat que, si finalment els pressupostos de la Generalitat no preveuen l'increment de 26 milions d'euros d'aportació pública que la CCMA havia reclamat, "aquest any no es podrà assumir cap evolució del procés de confluència de redaccions que impliqui inversió econòmica", és a dir, que no es podran iniciar les obres d'adequació de la redacció, tal com s'havia previst. Tot i així, Llorach assegura que el procés per unificar les redaccions d'informatius i d'esports de Catalunya Ràdio segueix endavant malgrat aquest canvi de calendari.

stats