Publicitat
Publicitat

NOVA CAPÇALERA SOBRE FUTBOL

Un grup de professionals crea una revista que s'atreveix a fugir de l'actualitat

Periodisme esportiu a l'estil Panenka

Aquesta setmana ha nascut una revista sobre futbol, amb el nom del jugador que va inventar una manera de xutar penals. La revista Panenka , com aquell xut, és una utòpica bogeria.

El 20 de juny del 1976, en l'últim penal de la final de l'Eurocopa, el jugador txecoslovac Antonín Panenka es va atrevir a picar la pilota suaument i pel centre. Una manera de xutar inèdita, que a ell li va sortir bé perquè el porter es va tirar cap a un cantó, i que molts altres han imitat, amb alguns ridículs sonats.

Aquesta setmana, coincidint amb el 35è aniversari d'aquell penal, ha nascut una revista de futbol amb el mateix esperit d'innovació i atreviment. L'ha creat un grup de periodistes de diferents mitjans -entre els quals el cap d'esports de l'ARA, Toni Padilla- amb la intenció d'explicar històries humanes que no tenen cabuda en altres publicacions perquè s'escapen de l'estricta actualitat. En el seu manifest fundacional, afirmen que no tenen cap pretensió a part de "gaudir en l'aventura d'arriscar", i que volen "aportar una nova mirada al periodisme esportiu actual" replantejant-se la forma i el fons.

Una nova mirada periodística que considera que el futbol és una part més de la cultura: "Ho va ser durant el segle XX, quan es va erigir en element fonamental de l'oci de les masses juntament amb el cinema i la música rock i/o pop, i ho està sent en el segle XXI com a efecte i també causa de la globalització".

Número zero a internet

La revista Panenka ha nascut amb un número zero que es pot descarregar per un preu mínim d'un euro a la seva pàgina web, www.panenka.org . S'espera que el número u pugui arribar als quioscos després de l'estiu.

En el número zero, que té 114 pàgines, s'hi inclou una llarga entrevista amb Antonín Panenka, a més de converses amb Marco Materazzi i Marc Crosas i reportatges sobre el futbol a l'Àfrica o el New York Cosmos, l'últim equip en què va jugar Pelé. Cristiano Ronaldo o Messi s'hi citen de passada, i no hi ha ni rastre d'Alexis o Cesc Fàbregas.

Postveritat

Més continguts de

Postveritat
PUBLICITAT
PUBLICITAT