TELEVISIÓ
Mèdia 05/06/2012

Persecucions per la graella

Albert Castellví Roca
4 min
Persecucions per la graella

La contraprogramació televisiva està prohibida per llei, però ningú ho diria mirant les graelles de Telecinco i Antena 3 de les últimes tres setmanes. En aquest temps, el concurs El número uno s'ha emès en tres dies diferents, Gran Hermano ha abandonat l'espai dels dijous que ocupava, amb molt poques excepcions, des dels seus inicis el 2000, i les sèries Los protegidos i Hospital Central s'han vist desplaçades sense miraments.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Els primers símptomes d'aquesta guerra de graelles es van observar a principis de març, quan Antena 3 es preparava per estrenar El número uno . El concurs havia de debutar el dilluns 5 de març, però Telecinco va contraatacar anunciant per a aquell dia l'estrena de la minisèrie Mi gitana -en substitució d'un clàssic de la primera nit de la setmana com CSI -, i Antena 3 va optar per endarrerir l'estrena del seu format, que no va veure la llum fins al dia 26, també dilluns. En aquesta ocasió, el grup Mediaset tampoc no es va quedar de braços plegats, i va posar en marxa una doble ofensiva: d'una banda, va retardar una setmana el comiat de l'exitós ¿Quién quiere casarse con mi hijo? , a Cuatro, per fer-lo coincidir amb l'inici del nou programa, i de l'altra, va començar a doblar les emissions de Gran Hermano , mantenint la gala dels dijous i afegint-ne una altra els dilluns.

L'última batalla

Aquest cop, Antena 3 no es va fer enrere, i el reality i el concurs de talents van competir directament fins al 14 de maig. Qui va resistir millor l'enfrontament va ser el programa de Telecinco, que mostrava una lleugera tendència a l'alça, mentre que El número uno perdia seguidors cada setmana. I Antena 3 va reaccionar: aprofitant que el comiat de la sèrie Con el culo al aire havia deixat un buit els dimecres, va traslladar-hi el concurs, que d'aquesta manera, a més, es va enfrontar cara a cara amb Hospital Central , que havia tornat a Telecinco la setmana anterior. La jugada va sortir bé a Antena 3, que va veure com El número uno remuntava tres punts de share i recuperava un lideratge que havia perdut feia moltes setmanes.

Però Telecinco va tornar a passar a l'acció, i va tornar a recórrer a la seva arma més potent, Gran Hermano : la gala dels dijous es va traslladar a dimecres, tot i que l'argument oficial era que s'enviava Hospital Central a dijous per "protegir-lo". De fet, la cadena ja havia advertit en una nota que la decisió d'Antena 3 de moure El número uno "amb la intenció de frenar-ne el deteriorament d'audiència" i per "fugir de la competència de Gran Hermano " els obligaria a "estudiar l'impacte" d'aquest "atac" sobre la ficció protagonitzada per Jordi Rebellón, per valorar-ne un possible canvi d'ubicació.

Tres dies abans

Tot i així, l'estratègia no va funcionar perquè en una decisió d'última hora Antena 3 va tornar a moure fitxa: després d'una única emissió en dimecres, El número uno va saltar, la setmana passada, als dijous, en què es va tornar a trobar amb Hospital Central . Mentrestant, la sèrie Los protegidos va pagar els plats trencats i va anar a parar als dimecres, contra Gran Hermano , tot i que l'audiència no se'n va ressentir.

L'última maniobra d'Antena 3 va ser durament criticada pel grup Mediaset, que en un nou comunicat va titllar de "deplorable" el "joc brut" dels seus competidors, ja que la programació anunciada a la web d'Antena 3, el teletext i la guia electrònica de programes -a la TDT- el mateix dimecres no coincidia: en alguns casos apareixia El número uno i en altres Los protegidos .

Aquest fet contravé el que estableix la llei general de la comunicació audiovisual, que fixa que la programació televisiva s'ha de donar a conèixer "amb prou temps, que en cap cas serà inferior a tres dies", a través d'una "guia electrònica de programes" i d'un "servei d'informació de programació a internet". De moment, però, no s'ha anunciat cap tipus de sanció per a Antena 3 perquè, de fet, la mateixa llei només considera un incompliment greu -sancionable amb una multa d'entre 100.000 i 500.000 euros- la vulneració d'aquest precepte si es produeix "durant més de tres dies en un període de deu dies consecutius". En cas contrari, es considera simplement una infracció lleu, que pot comportar multes "de fins a 100.000 euros".

Els prínceps contra 'Hispania'

Si aquesta guerra s'ha acabat és difícil de dir. De moment, la programació anunciada per a aquest dimecres no inclou novetats -la de dijous s'ha de fer pública avui- però no es pot descartar que n'hi hagi les pròximes setmanes. En qualsevol cas, és fàcil preveure que casos com aquest es repetiran, entre altres coses perquè en ocasions anteriors ja s'havien produït.

Un dels exemples més recents i més clars va tenir lloc la tardor del 2010, quan Telecinco tenia previst estrenar la minisèrie Felipe y Letizia el mateix dimecres que Hispania debutava a Antena 3. Aquesta cadena, però, va decidir, just al límit del termini establert, ajornar fins al dilluns següent el primer capítol de la seva producció. Telecinco va reaccionar endarrerint també la minisèrie, de manera que les dues estrenes tornessin a coincidir, però ho va fer ja dins dels últims tres dies. El ministeri d'Indústria li va obrir un expedient sancionador, però un any i mig després l'afer encara no ha tingut cap conseqüència econòmica per a la cadena.

stats