UN FORMAT DIDÀCTIC
Mèdia 01/06/2011

'Pica lletres': un concurs televisiu convertit en mètode pedagògic

Tretze alumnes de tercer d'ESO d'arreu de Catalunya van enfrontar-se ahir en la final del Pica lletres, un concurs que posa a prova la capacitat dels joves per lletrejar. El guanyador va acabar mantejat.

Albert Castellví Roca
2 min
Lluís Gavaldà va ser el mestre de cerimònies de la final del Pica lletres , que es va enregistrar ahir al Teatre Poliorama.

Barcelona.En Miquel Gironès fa tercer d'ESO a La Salle de Cassà de la Selva i ahir va ser mantejat pels seus companys de classe després de lletrejar correctament la paraula zingiberàncies i convertir-se en el guanyador de la final nacional del Pica lletres , un concurs televisiu que posa a prova les habilitats dels joves a l'hora de lletrejar paraules.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

"És al·lucinant, m'emociono cada vegada que ho veig", diu Carles Porta, responsable de la productora Antàrtida, la creadora del format. "El silenci que es fa abans de cada paraula és bestial", assegura després d'haver vist el Teatre Poliorama de Barcelona, escenari de la final, ple de "persones cridant amb cada paraula lletrejada correctament".

Porta destaca que "en un moment en què l'adolescència i el català estan menyspreats" el Pica lletres ha aconseguit "que els adolescents tinguin com a heroi de la classe el que lletreja millor". I no només això: "Les escoles volen repetir, i coincideixen que hem inventat un nou mètode per aprendre ortografia". Segons diu, gràcies al concurs els mestres veuen que els alumnes "lletregen paraules a l'hora del pati ".

El Pica lletres va néixer a TV3 el 2006, i des de l'any següent s'emet en diversos canals locals d'arreu de Catalunya. Han estat aquestes televisions les responsables d'organitzar totes les eliminatòries prèvies, de cadascuna de les quals va sortir un dels tretze participants en la final nacional d'ahir. Porta destaca la territorialitat com "una de les gràcies" del concurs, i destaca que no n'ha quedat fora cap comarca. La final va ser enregistrada per la productora Antàrtida, i durant les properes setmanes s'emetrà pels canals que han participat en el concurs. A més, a la tardor l'oferirà també el canal Super3.

De l'anglès al català

L'origen del Pica lletres es troba en un format que funciona des de fa 80 anys als EUA, conegut com a Spelling bee . Porta considerava que "les dificultats del català, sense ser les de l'anglès, hi tenen similituds", i per aquest motiu va decidir adaptar-lo. Sis anys després, l'èxit entre mestres i alumnes és rotund.

stats