Mèdia 08/05/2019

Relleu a Catalunya Música per renovar-la i baixar la tensió interna

Pilar Cugat assumeix la direcció de l’emissora, en substitució d’Àlex Robles

à. Gutiérrez / à. Castellví
3 min
Pilar Cugat, nova responsable de Catalunya Música

BarcelonaEl consell de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) va aprovar ahir nomenar la periodista Pilar Cugat responsable de Catalunya Música. El nou fitxatge substitueix Àlex Robles, que ha estat al capdavant de l’emissora de música clàssica de Catalunya Ràdio durant els últims 15 anys i que ara “assumeix noves responsabilitats en l’àmbit dels programes culturals a Televisió de Catalunya”, segons informa la Corporació.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El canvi té dues motivacions, segons ha pogut saber l’ARA: reimpulsar l’emissora i buscar-li nous públics amb un replantejament que la faci més oberta i divulgativa. El referent és l’èxit a TV3 d’un format com Òpera en texans, i la intenció passa per retenir els melòmans més acèrrims però, al mateix temps, que no sigui percebuda com a massa formal pels públics més joves interessats igualment en la música clàssica. El director de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo, havia reclamat a Robles la reformulació del canal, però el periodista es resistia en canviar el model que ha comandat l’última dècada i mitja.

Al marge d’aquesta divergència de models, el relleu obeeix a la necessitat de pacificar una emissora que, en els últims temps, havia vist deteriorat el clima de treball. En concret, hi havia dos informes -de riscos laborals i del departament de recursos humans- que alertaven de la divisió interna que afectava el canal, format per una quinzena de persones. L’últim dels informes assenyalava que la direcció encarnada per Robles no havia pogut resoldre els enfrontaments existents.

Cugat, nascuda a Tortosa el 1962, és llicenciada en ciències de la informació per la Universitat Autònoma de Barcelona i des del 1993 forma part de la plantilla de TV3. Al llarg d’aquests anys ha treballat com a redactora i guionista en magazins d’entreteniment i en programes divulgatius i ha dirigit especials culturals. També ha treballat com a directora de programes durant diverses temporades i ha dut a terme tasques de coordinació de continguts. Entre el 2014 i el 2016 va ser cap del departament de programes culturals, i actualment era coordinadora de continguts del departament d’entreteniment i culturals.

A partir d’ara assumeix l’encàrrec d’“impulsar cap al futur” una emissora creada el 1987 i que és líder d’audiència a Catalunya entre les ràdios especialitzades en música clàssica. L’última onada de l’Estudi General de Mitjans (EGM) li va atorgar 32.000 oients diaris. En la nota distribuïda per la Corporació -ja que és el consell de govern el que ha validat el fitxatge- s’agraeixen els serveis prestats per Robles i es considera que, durant la seva etapa, “Catalunya Música s’ha consolidat com a referència cultural indiscutible en el seu àmbit”.

No només àudio

Catalunya Música forma part de la Unió Europea de Radiodifusió (UER), la qual cosa li permet emetre “concerts de primer ordre, europeu i mundial”, i situar les seves produccions pròpies a nivell internacional. Amb tot, el canvi també comportarà una fase de més austeritat per a una ràdio que no havia patit tant com la resta de canals les constriccions pressupostàries (per bé que representa només un percentatge petit respecte al conjunt de les emissores públiques de la CCMA). Els canvis en ràdio es veuran ja de cara a la nova temporada del mes de setembre, tot i que en l’àmbit digital ja començaran a aplicar-se abans.

L’experiència en el camp audiovisual de la nova directora permetrà plantejar projectes que eixamplin el perímetre de l’emissora, de manera que no es limiti a la ràdio.

stats