DRETS D'AUTOR
Mèdia 07/03/2011

Piratejar la premsa també és il·legal

Un jutge d'Alacant ha ordenat el cessament cautelar de l'activitat de Youkioske, una web que es dedica a exhibir gratuïtament diverses publicacions. La pàgina, registrada a Belize, segueix en funcionament.

Albert Castellví Roca
3 min
Tot i l'ordre judicial de tancament, Youkioske  ha penjat el número de març de 'Cosmopolitan'.

Barcelona."Si no penséssim que és legal, no ho hauríem fet". Això es pot llegir a l'apartat de preguntes freqüents de la web Youkioske.com, i fa sospitar que els responsables de la pàgina són conscients que la seva activitat és, si més no, al límit de la llei. Ara el jutge que ho investiga hi veu indicis d'il·legalitat.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Youkioske, amb un nom i una imatge clarament inspirats en el portal de vídeos YouTube, ofereix centenars de diaris, revistes, còmics i altres publicacions d'arreu del món que els usuaris poden consultar completes i de manera totalment gratuïta. Com diu la mateixa web, permet "gaudir de les millors publicacions en alta qualitat online sense necessitat de descarregar-les i en el moment que vulguis".

Això no feia cap gràcia a alguns dels grups editorials més importants del món, com Hearst (editor de les revistes Cosmopolitan i Esquire , entre altres) i Condé Nast (responsable, per exemple, de Vogue , GQ i Vanity Fair ). Aquestes dues empreses van denunciar el cas, i ara el jutjat mercantil número 1 d'Alacant ha ordenat el cessament cautelar de l'activitat de la pàgina mentre estudia la situació. Més enllà de la presumpta vulneració dels drets de la propietat intel·lectual derivada de la publicació de les revistes sense l'autorització dels seus editors, el jutge hi veu indicis d'ús indegut dels noms de les marques en els codis de programació de la pàgina, un fet que provoca un millor posicionament de Youkioske en els resultats d'una cerca. Aquesta pràctica es considera il·legal en cas que es tracti de marques notòries, ja que s'entén que s'està aprofitant el prestigi aliè en benefici propi.

El jutge donava un termini de quinze dies als responsables de la pàgina perquè fessin efectives les mesures cautelars, però de moment la web ha fet cas omís dels requeriments judicials, i la pàgina no només es manté oberta, sinó que ha continuat penjant publicacions. L'edició del mes de març de Cosmopolitan , per exemple, hi va aparèixer després que es fes pública la resolució judicial, malgrat ser justament una de les revistes que van motivar l'obertura del cas.

Declinen responsabilitats

Els editors de la pàgina al·leguen que els jutjats d'Alacant no tenen competència territorial sobre la matèria. De fet, la pàgina no indica on té la seu, però, tot i que oficialment està registrada a nom d'una empresa de Belize, al seu apartat d'informació legal fa referència a la llei espanyola de protecció de dades.

D'altra banda, Youkioske es cura en salut i defensa la seva activitat a través d'una explicació de dubtosa validesa legal a la mateixa pàgina: "En aquesta web únicament s'enllacen arxius que es troben allotjats en altres webs: issuu.com , scribd.com , es.calameo.com . Si creus que una publicació en concret viola algun tipus de copyright , hauràs d'indicar-ho a les anteriors webs".

Aquestes tres pàgines estableixen en les seves condicions de servei que els usuaris només hi poden publicar documents sobre els quals tinguin drets. No obstant això, Scribd ha estat denunciada en més d'una ocasió per incompliment dels drets d'autor, especialment en relació amb la publicació de llibres. Ja fa gairebé dos anys, el diari nord-americà The New York Times alertava en un article de la presència, en aquesta i altres webs, de llibres que hi havien estat penjats infringint el copyright , però no feia cap referència a la situació de les publicacions periòdiques. Ara, en ple debat sobre la pirateria de música i cinema, la polèmica s'estén també a la premsa.

stats