FICCIÓ
Mèdia 15/05/2018

El retorn de ‘Por 13 razones’ s’encara a la cultura de la violació

La segona temporada de la sèrie de Netflix se centra en els abusos sexuals i els silencis còmplices

Alejandra Palés
3 min
El Clay intentarà fer justícia per la Hannah

BarcelonaDe les cassets a les polaroids; la sèrie adolescent 'Por 13 razones' canvia d’objecte fetitxe per explicar la seva història però manté la seva intensitat dramàtica. Si a la primera temporada els enregistraments sonors servien perquè el Clay (Dylan Minnette) descobrís el motiu pel qual la Hannah (Katherine Langford) –la seva companya de classe i la noia de qui estava enamorat– es va suïcidar, ara unes imatges instantànies seran el fil conductor per deixar al descobert les pràctiques d’abús sexual i violació en un institut Liberty High, un tema que ja estava present a la primera temporada. La segona entrega, que es va encarregar arran de l’èxit dels primers episodis, s’estrena divendres a Netflix i va més enllà del que explicava el llibre de Jay Asher en què es basa la sèrie.

Un drama per a l’era #MeToo

Malgrat estar morta, la Hannah seguirà sent una presència en la vida del Clay, que se sentirà empès a buscar justícia per la seva amiga després de descobrir el calvari que va patir abans de decidir treure’s la vida. En aquesta nova temporada el suïcidi deixa de ser el tema principal, tot i que encara hi és present, i l’atenció se centra en les conseqüències que els abusos sexuals i la violació tenen en les víctimes i el seu entorn. Segons ha explicat Brian Yorkey, el 'showrunner' de la sèrie, a 'The Hollywood Reporter' els capítols exploraran com és “passar de ser una víctima d’agressió sexual a ser una supervivent”.

En aquest sentit, un dels personatges que guanyarà protagonisme serà la Jessica (Alisha Boe), la companya del Clay i la Hannah que encara no ha sigut capaç d’enfrontar-se als fets que va patir a la primera temporada. El retorn de 'Por 13 razones' arriba mesos després del sorgiment del moviment #MeToo, nascut arran de les denúncies d’abusos i violació contra el productor Harvey Weinstein. “Recordo anar a treballar i cada dia veure un nou titular sobre una nova supervivent denunciant el seu abusador”, explica l’actriu. “Va ser molt empoderador i em va servir per recordar per què és important el que estem explicant”, diu Boe, que assegura que amb la primera temporada ja es va adonar que moltes noies se sentien identificades amb la història del seu personatge.

Les estructures de poder que oculten les situacions d’abús i protegeixen els depredadors sexuals també tenen el seu reflex a l’institut. “Hem analitzat les formes en què les agressions sexuals es perpetuen al llarg dels anys i també ens hem fixat en com les institucions –el departament d’atletisme o el mateix institut– acaben sent còmplices d’aquests abusos”, assegura Yorkey. El creador de la sèrie argumenta que els casos d’assetjament sexual revelats durant els últims mesos són la confirmació de com aquestes situacions poder ser mantingudes en secret durant anys i com les institucions ho afavoreixen. “Això serà una part molt important de la nostra història durant la temporada dos, i esperem que la sèrie faci que es parli del tema, especialment entre noies joves, que, des de molt aviat, han d’enfrontar-se a aquesta cultura”, explica el 'showrunner'.

El suïcidi de la Hannah va afectar tot el seu entorn i va posar de manifest els errors del sistema educatiu. L’actitud de desinterès que trobava la Hannah cada cop que buscava ajuda va fer que la noia acabés recloent-se en ella mateixa. Una de les persones que no va ser saber com gestionar la situació és el conseller acadèmic de l’institut, el professor Porter (Derek Luke). Després del seu fracàs amb la noia, es posarà com a objectiu no decebre cap estudiant més. “La seva història és una de les més emocionants per a mi. Veurem un home que està determinat a ajudar tots els nois que necessiten ajuda i fer tot el que sigui necessari per aconseguir-ho. En el seu intent probablement acabarà anant cap a una altra direcció”, diu Yorkey.

Les revelacions sobre els secrets de l’institut Liberty High aniran en paral·lel al judici que enfronta els pares de la Hannah als responsables del centre escolar. Durant tota la temporada, els estudiants seran cridats a declarar i serà l’oportunitat perquè ells expliquin la seva versió de la història. “La justícia serà un tema central”, explica Yorkey, que assegura que una de les preguntes a què han intentat donar resposta és si es pot fer justícia en un món injust.

La plataforma fa materials educatius per evitar crítiques

La primera temporada de 'Por 13 razones' es va convertir en un dels temes seriòfils més comentats del 2017. La seva aproximació al suïcidi adolescent emmarcada en un relat que utilitzava elements clàssics d’una història de misteri la va convertir una sèrie apta per al 'binge watching', el visionat en format de marató. Això també va fer que es guanyés crítiques per part de diferents institucions i associacions que consideraven que glorificava el suïcidi.

Netflix es va veure obligada a fer uns vídeos d’advertència per acompanyar cada capítol i una guia de discussió per orientar els adolescents que vegin la sèrie. El material dona consells als pares sobre com parlar d’alguns dels temes principals de 'Por 13 razones', com el suïcidi, però també el 'bullying', la depressió o les agressions sexuals.

stats