PAREU MÀQUINES

Postveritat i gossos contra la mediació internacional

El boicot a la intervenció internacional passa per subvertir l'origen de la violència a Catalunya

'El Periódico' demana eleccions autonòmiques, en el seu editorial, i rebutja la DUI de manera frontal, tal com fa també 'La Vanguardia'. No admetre que una declaració unilateral d'independència comporta riscos és irresponsable. Ara bé, qualsevol crítica a la DUI que no vulgui ser hipòcrita o deslleial amb les institucions catalanes hauria d'anar acompanyada d'una alternativa que compleixi tres condicions: ser viable, integrar que vora dos milions i mig de persones van votar diumenge i, finalment, no negar la independència de Catalunya com a escenari possible.

Dit això, estic convençut que sense mediació no es resoldrà el conflicte sever que les hosts de Rajoy han convertit en violent. I, per tant, la pregunta del milió és si una DUI immediata acosta o allunya aquesta mediació. En el que dura aquest debat, els diaris de la postveritat intenten boicotejar la intervenció internacional suggerint que la violència sorgeix de Catalunya. A la portada d''El País', un home encaixa la mà a un agent de la Policia Nacional, en agraïment. Just a sota, una altra peça busca el contrast maniqueu i titula: "Els Mossos, partits per la meitat". Cap dada fonamenta l'afirmació: només fonts anònimes crítiques amb el major Trapero. Res no permet deduir si els decebuts suposen efectivament el 50% del cos o només el 0,5%. Però el rotatiu ven relat: la Policia Nacional genera empatia, mentre que els Mossos causen divisió.

Com que són dies agres, acabo amb humor. Notícia que Antena 3 –que ahir proposava Manolo 'el del bombo' com a mediador– feia córrer per les xarxes: "«Jo no entenc què està passant, només soc un gos»: un gos policia, vetat en un esdeveniment a Catalunya". És el mateix que fa 'El País', en versió tronada. En tot cas, cal felicitar els camarades de la cadena de Planeta per haver aconseguit –i en perfecte castellà– la declaració en exclusiva del pobre cànid. Supera això, Ana Rosa!