Mèdia 15/02/2012

Preguntes i respostes sobre l'arribada de l'ARA al País Valencià

Us resolem els dubtes més probables sobre l'estrena del dia 26 febrer

Ara
3 min

BarcelonaEl diari que es distribuirà serà el mateix que es ven a Catalunya?

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

D'entrada serà la mateixa edició perquè de moment encara no és possible introduir-hi canvis o fer suplements. De fet, això serà un procés dinàmic: si l'ARA obté una bona rebuda al País Valencià la mateixa demanda farà que ens plantegem quina és la manera de captar més públic. En tot cas, els lectors valencians han de saber que l'ARA no és un diari estrictament local, és un diari que té la redacció a Barcelona i que intenta explicar què passa al món des d'una òptica pròpia i en català. Més enllà, doncs, de la informació de cada dia, és un diari que aposta per fer dossiers d'interès general (com trobar feina, el futur de les nuclears, etc.), publica articles dels pensadors més importants dels Països Catalans i de la resta del món, i com a tal pensem que és un producte atractiu per a aquells valencians que volen llegir un diari en llengua pròpia.

Per què no s'arriba en un primer moment a les comarques alacantines?

La distribució suposa una part molt important en el capítol de despeses d'un diari i en aquest cas inclou el cost del transport des de la rotativa a Barcelona i fins a cadascun dels punts de venda. Arribar fins a les comarques alacantines, almenys en un primer moment, suposa una inversió molt difícil d'assumir per a un projecte com el nostre. En la mesura que el diari es consolidi a les comarques de Castelló i València, però, s'analitzarà fer el salt a Alacant.

Hi arribaran els suplements i les promocions?

El diari ARA arribarà al País Valencià amb tots els suplements excepte el 'Time Out' dels divendres. Això vol dir que els dissabtes es distribuirà amb el 'Criatures', un suplement sobre educació i família, i els diumenges amb l''Emprenem' (sobre actualitat econòmica), el 'Global News' (per aprendre anglès amb articles del 'New York Times'), l''Ara Kids' (destinat al públic infantil) i l''Ara Humor'. Això sí, de moment les promocions especials (llibres, DVD, etc.) no hi arribaran, però sempre es podran adquirir a la botiga 'online' de l'ARA.

Quin tractament tindran les notícies pròpies del País Valencià?

Des de l'inici l'ARA ha optat per no segmentar la informació territorialment sinó per seccions temàtiques: política, societat, economia, cultura, esports i mèdia. Les notícies que es generen al País Valencià, doncs, aniran a la secció corresponent. Cal dir que des del primer dia l'ARA ha prestat una atenció especial al País Valencià, però en tot cas a partir d'ara el diari farà un esforç més gran per augmentar la presència valenciana en aquelles seccions que no són d'estricta actualitat.

Hi haurà més articulistes valencians?

Des del seu naixement a l'ARA hi han escrit articulistes valencians destacats com el novel·lista Ferran Torrent, el científic i escriptor Martí Domínguez i el periodista Joan Garí. A partir del dia 26 donarem entrada a noves firmes, com ara Joan Llinares, actualment gerent d'Edicions Bromera i que ha sigut un gestor clau en museus com l'IVAM i el MNAC.

Quina varietat lingüística es fa servir al diari?

L'ARA aposta per un estàndard que, dintre de la correcció i plantant cara a la interferència, soni natural i no se separi més del que és imprescindible de la llengua espontània dels seus lectors. Entre diverses formes genuïnes dóna preferència a la més usada i, si totes dues són igual de vives, a la més diferent del castellà, perquè entén que la llengua ha de ser en primer lloc funcional però és també un signe d'identitat. Basem el nostre model en el dialecte central però en les entrevistes i articles d'opinió respectem sempre les formes estàndard de les altres varietats dialectals, cosa que també faríem si, en el futur, decidíssim fer informació només per al País Valencià o les Balears.

stats