Wikileaks
Mèdia 27/02/2012

Què és Stratfor i per què se la coneix com ‘la CIA a l’ombra’?

La firma, que es dedica a elaborar informes per a governs i empreses, va patir un atac informàtic el desembre del 2011

à.g.
1 min

BarcelonaConeguda amb el sobrenom de 'la CIA a l'ombra', Stratfor és una agència d'intel·ligència privada que treballa fonamentalment per als governs. Es tracta d'una empresa creada l'any 1996 per George Friedman i que va ser batejada a partir d'una contracció de Strategic Forecast [previsió estratègica]. La firma va adquirir molta notorietat a partir del 2001, quan distribuïa en obert anàlisis i informes relatius a possibles moviments futurs d'Al-Qaida.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El que ara començarà a filtrar Wikileaks, però, correspon fonamentalment a la correspondència privada enviada per correu electrònic entre Stratfor i els diversos clients, que abracen serveis secrets, ministeris de Defensa, ambaixades –incloent-hi l'espanyola–, cos diplomàtic i companyies multinacionals. Entre les empreses de les quals s'ha interceptat informació hi ha actors econòmics destacats com Goldman-Sachs o la Unió de Banques Suïsses.

Els correus –que es compten per milions– van del juliol del 2004 al desembre del 2011. De fet, Stratfor va patir un atac informàtic l'últim mes del 2011. Segons es va publicar, Anonymous havia robat tant missatges electrònics com dades bancàries i 'passwords' dels usuaris. Els autors del boicot van dir, en el seu moment, que havien aprofitat les targetes de crèdit robades per donar diners a entitats benèfiques. A la llum de la notícia d'aquesta matinada, els correus electrònics sostrets han arribat a mans de Wikileaks. Els 'hackers' asseguraven que tenien a les seves mans 200 gigues d'informació. També es van exclamar que una companyia que es dedica a la seguretat tingués clamoroses vulnerabilitats en aquesta matèria.

stats