Mèdia 09/12/2011

Ràdio Televisió de Mallorca posa punt final a les seves emissions

El Consell de Mallorca tanca l'ens públic adduint dificultats econòmiques i financeres

Acn
3 min

PalmaRàdio Televisió de Mallorca (RTVM) posa punt final aquest divendres a les seves emissions i realitzarà el darrer informatiu després de sis anys de vida. El Consell de Malloca que presideix Maria Salom (PP) ha ordenat el tancament del mitjà públic –i que emet íntegrament en català–, atesa "la insostenibilitat de la situació de l'ens a nivell econòmic i financer, i l'escassetat de recursos de què disposa el Consell". El tancament culmina un cop finalitzat el procés de negociació de l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) que deixa al carrer 115 treballadors. Segons ha informat el Consell, la televisió es quedarà sense senyal a les 24 hores, mentre que la ràdio ho farà a les 21 hores. La ràdio i televisió públiques de l'illa de Mallorca, l'únic ens públic mallorquí íntegrament en català, tanca aquest divendres sis anys de trajectòria informativa. El darrer informatiu de TV de Mallorca s'emet a les vuit del vespre.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Segons han expressat els professionals de TV Mallorca, "arriba un dels moments més durs, que és el final de la producció pròpia". "Acaba així un servei públic que va començar l'any 2006 i que ha ofert als espectadors una informació plural i propera, gràcies a l'esforç humà de la redacció, la xarxa de corresponsalies i diferents productes que han elaborat programes de qualitat amb un compromís molt clar: fer una televisió pública, austera, al servei del ciutadà, plural i compromesa amb Mallorca", manifesten en un comunicat.

El Consell de Mallorca ha acordat la clausura "seguint la política d'austeritat marcada per la institució insular" amb l'objectiu de "prioritzar els recursos i disminuir el deute". Segons remarca, "des de la creació de RTVM, el Consell acumula 20,8 milions d'euros de capital subscrits amb deute amb els bancs".

En conseqüència, "seguint un criteri de responsabilitat", el Consell conclou que "no es pot mantenir en funcionament la Ràdio i Televisió de Mallorca, perquè suposaria duplicar el deute durant els 4 anys de legislatura".

Una plantilla de 115 professionals

El Consell de Mallorca va anunciar a finals de juliol la seva intenció d'aplicar un ERO que afecta 115 treballadors amb una indemnització mínima de 20 dies per any treballat. El comitè d'empresa de RTVM i els sindicats SPIB, STEI, CCOO i UGT, presents a l'ens, van exigir la dimissió de la directora general de Treball i Salut Laboral, Juana Maria Camps Bosch, per "la manca de neutralitat en la tramitació i resolució de l'ERO que autoritza l'acomiadament de tota la plantilla de l'empresa". Segons assegura, es va "vulnerar el principi d'igualtat d'armes entre les parts en conflicte i el principi d'imparcialitat, en haver donat il·legalment i extemporàniament l'oportunitat a l'empresa d'esmenar els defectes detectats a la seva sol·licitud".

Oposició d'entitats i grups professionals

Entitats destacades de les Illes, com l'Obra Cultural Balear i Joves de Mallorca per la Llengua, subratllen que es clausuren "uns mitjans de comunicació que han complert amb escreix la seva funció de servei públic, han fet la seva programació íntegrament en català i han afavorit la integració social i cultural dels nouvinguts".

Per la seva banda, segons el Grup de Periodistes Ramon Barnils (GPRB), el tancament de Televisió de Mallorca i Ona Mallorca "coarta la llibertat d'informació dels mallorquins i suprimeix una eina bàsica per explicar què passa a l'illa amb mitjans públics propis". Així, remarca que aquests mitjans "fan, amb independència informativa, un servei públic necessari molt important per a l'illa".

A banda, es va constituir una plataforma d'entitats i organitzacions de la societat civil mallorquina per donar suport a la continuïtat de RTVM. Així, durant aquests mesos s'han convocat concentracions i protestes per denunciar-ne el tancament.

La plataforma remarca que el mitjà és "un servei públic que ofereix una informació de proximitat, amb criteris de transparència, objectivitat, imparcialitat i en la llengua pròpia de Mallorca", i considera que el tancament és "un atac a la llibertat d'expressió i d'informació, als creadors culturals, a la recuperació de la memòria històrica, a la llengua catalana, a la cohesió social i a les indústries audiovisuals i als treballadors que hi fan feina".

stats