Mitjans Públics
Mèdia 18/05/2012

La nova Ràdio Televisió Valenciana sols comptarà amb finançament públic per als informatius

L'avantprojecte de llei aprovat avui pel govern valencià preveu que la ficció es financiï de manera privada. El contracte-programa obligarà al fet que el 20% dels continguts emesos siguin en valencià.

Salvador Almenar
2 min

València @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } El ple del govern valencià ha donat llum verda avui a l'avantprojecte de llei de Ràdio Televisió Valenciana (RTVV). S'inicia així el camí cap a la privatització de l'ens públic sobre el qual planeja, a més, un ERO que podria afectar a mil treballadors. El vicepresident del Consell, José Ciscar, ha donat a conèixer alguns dels detalls d'aquest projecte que es remetrà ara al parlament valencià perquè sigui aprovat abans de l'estiu.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La principal novetat és que a partir d'ara la Generalitat valenciana solament destinarà una partida pressupostària per als informatius, considerats de servei públic. La resta de programació es finançarà mitjançant iniciativa privada i el seu contingut vindrà definit en el contracte-programa que se subscriurà cada tres anys. De tota aquesta programació, Ciscar ha detallat que un mínim del 20% haurà de ser emesa en valencià i un altre tant per cent haurà de ser de producció valenciana.

La nova llei no contempla el tancament de l'exercici amb dèficit –ajustant-se al decret aprovat pel govern espanyol per a les televisions autonòmiques– i a partir d'ara el director de la corporació serà triat per les Corts valencianes i no pel govern, com es veia fent fins ara. Però, de no haver-hi acord, en una segona volta podria ser triat per majoria absoluta amb el que el PP podria seguir posant al capdavant de RTVV a qui ell proposi.

La llei passarà ara els tràmits parlamentaris amb l'objectiu d'aprovar-la abans d'estiu. Després en un període de tres mesos se signaria el primer contracte-programa, podent entrar en vigor la llei abans de final d'any. A preguntes dels periodistes, el vicepresident valencià ha dit que “segurament” entri en vigor una vegada estigui configurada la plantilla definitiva de RTVV. Això suposaria que abans d'acabar l'any aproximadament 1.000 treballadors de l'ens públic seran acomiadats tal com preveu l'ERO que està preparant el govern d'Alberto Fabra.

stats