PAREU MÀQUINES

'La Razón' regala 36.000 milions a la República Catalana

El diari fa una peculiar estimació de quin seria el deute del nou estat independent

Diu la portada de 'La Razón' que la Catalunya independent naixeria amb 180.000 milions d'euros de deute. La xifra, esclar, està destinada a promoure el cangueli general. Però, un moment, un moment: fem una mica de números. Resulta que el deute espanyol, el segon semestre d'aquest 2017, pujava a 1.138.899 milions. Tenint en compte que Catalunya representa el 19% del PIB espanyol –la xifra més alta des del 2000, per cert– la part proporcional de deute que li correspon, a dia d'avui, és d'uns 216.000 milions. Per tant, passar a 180.000 és una excel·lent notícia: suposa rebaixar automàticament el deute 36.000 milions! Qui ho havia de dir: 'La Razón'' omplint d'arguments raonats la campanya pel 'sí'. Si ho llegeixen a Can Fiscalia al diari tindran un problema.

Una altra manera de veure els mateixos números, per cert, és que Catalunya passaria a ser un país que deu menys del seu producte interior brut (l'any passat va sumar 223.000 milions), en comptes de formar part d'un estat endeutat el 100,4% del seu PIB. Insisteixo: tot això sense qüestionar la xifra que dona el diari editat per Planeta. Vaja, que tot són avantatges.

En un altre ordre de coses, el titular d'obertura del mateix diari és "El 3% encercla Puigdemont". Es refereixen a una operació anticorrupció que examina l'empresa d'aigües Agissa, quan ell era alcalde de Girona. Una cosa que no expliquen és que va ser el mateix Puigdemont qui va encarregar un seguit d'auditories que van fer emergir aquestes irregularitats (denunciades en primera instància per la CUP). Caldrà veure si se'n deriva algun tipus de responsabilitat, però de moment el president català no està sent investigat pel cas. Això sí: l'editorial ja el condemna. I no deixa de ser sorprenent l'oportunitat dels 'tempos' amb què aquest tipus de notícia –amb efluvis d'Eau de Clavegueram– acaben apareixent.