PREMSA
Mèdia 31/03/2011

Els emperadors del Japó “Rendits a l'evidència” a 'El Periódico'

La imatge dels emperadors japonesos asseguts a terra amb víctimes del terratrèmol i el tsunami, en un centre de refugiats de la capital nipona, ocupa diverses portades de la premsa d'avui dijous. Els emperadors ja van protagonitzar una acció similar en dos sismes anteriors.

Redacció
3 min
El Períodico, 31 de març

BarcelonaDel Japó ens arriba una fotografia que ocupa les portades de diversos rotatius catalans i espanyols. És la imatge de l'emperador Aki Hito i la seva dona Michiko, que ahir van visitar un centre de refugiats del terratrèmol a Tòquio. El Periódico titula “Rendits a l'evidència” i diu que els treballadors de la central lluiten contra el desastre en condicions inhumanes. La Vanguardia diu “El gest de l'emperador” i afegeix que el govern nipó va admetre que no hi solució a curt termini per a la central nuclear de Fukushima. El País titula “L'emperador de Japó es posa a l'altura dels ses súbdits” i l'Avui “Visita imperial als damnificats i evacuats pel desastre”, a la vegada que afegeix que la radiació nuclear es dispara a la central de Fukushima i que l'operadora de la planta considera inevitable el desmantellament de quatre reactors.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La premsa catalana centra el seu punt d'interès en la resposta del conseller d'Economia de la Generalitat, Andreu Mas-Colell, a les peticions de retallades del govern espanyol. La Vanguardia diu “El govern espanyol exigeix el doble de retallades a Catalunya” i afegeix que l'executiu català, que preveu reduir el pressupost en un 10%, rebutja el 20% que li reclama Hisenda. L'Avui titula “Mas-Colell planta cara” i El Periódico “Mas-Colell anuncia a Salgado que no maquillarà els comptes”. L'ARA diu “Escanyats, no” i afegeix que Mas-Colell avisa Zapatero que el Govern no retallarà el 22% que se'ls demana, no podrà complir amb el dèficit i no maquillarà els números.

Encara en clau econòmica, El Periódico diu que “El Banc d'Espanya preveu més atur i menys creixements”.

Fent una mirada al panorama internacional, Líbia i Síria continuen generant titulars. Respecte a l'ofensiva militar a Líbia, La Vanguradia diu “Els rebels libis es retiren a l'espera de l'OTAN”, El País “Obama autoritza missions de la CIA en suport als rebels libis” i l'Avui “El ministre de Gaddafi d'afers Estrangers fuig a la Gran Bretanya”. Pel que fa a les revoltes a Síria, La Vanguardia titula El president sirià frustra totes les esperances de reformes” i El País “El president sirià s'enroca en el poder a pesar de les revoltes sanguinolentes”.

Sobre el fracàs en la fusió de les caixes CAM, Cajastur, Cantabria i Extremadura, La Vanguardia diu “La CAM afronta un futur incert al rebutjar les altres tres caixes la fusió” i afegeix que Cajastur, Cantabria i Extremadura podrien continuar en solitari. El País titula “La CAM demana el rescat després de la ruptura de la seva fusió” i Público “La CAM ha de trobar nova parella per evitar la intervenció”.

El Mundo i Público continuen centrant les seves portades amb les suposades col·laboracions del govern espanyol i ETA i l'ús electoralista que n'està fent el PP. El Mundo publica “El Suprem diu que ETA va crear Sortu per a tornar a negociar amb el govern” i, en un titular secundari, afegeix “Rubalcaba va anomenar negociador a Moscoso abans de ser ministre”. Per la seva banda, Público titula “El govern espanyol acusa al PP d'airejar 'la gasòfia d'ETA' i afegeix que Rubalcaba retreu a Rajoy que utilitzi documents de la banda “plens de mentides i omissions”.

El doble assassinat d'un veí de Tarragona detingut ahir també genera titulars a les portades. La Vanguardia diu “Un home que va matar la seva dona, detingut per la mort de la segona” i afegeix qie el veí de Tarragona va complir només sis anys de presó pel seu primer doble crim. El País diu “Un parricida per a dues tragèdies familiars”.

Els diaris també destaquen altres temes a les portades. El Periódico diu “Els alcaldes s'oposen a la reforma de la llei dels pisos socials” i afegeix que la llei permetrà als municipis decidir si mantenen el sorteig en les seves promocions. El País publica “Treball donarà de termini fins al juliol per a aflorar treball submergit” i afegeix que el govern espanyol no multarà a les empreses que donin d'alta els seus treballadors a la Seguretat Social en aquest període de tres mesos. El diari també destaca a la portada que “Tres jutges obren el cas dels espies que va contractar Aguirre” i afegeix que l'Audiència Provincial de Madrid veu malversació en el seguiment a dos càrrecs del PP crítics amb la presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre. L'ARA diu “L'uniforme escolar del futur” i afegeix que la dissenyadora Krizia Robustella imagina un nou model de futur més pràctic i menys seriós. El diari català també es fa ressò de la iniciativa popular al Congrés per tornar hipoteques i titula “Pressió popular perquè tornar les claus anul·li la hipoteca”.

stats