PREMSA
Mèdia 24/03/2011

La dimissió del primer ministre de Portugal, portada a tots els diaris

Després de 15 dies amb la mirada focalitzada a Líbia i al Japó, l'actualitat ens acosta a la nostra realitat més pròxima. La dimissió del primer ministre Sócrates i la cimera anticrisi del govern català ocupen les portades de la premsa d'avui, juntament amb la mort de l'actriu Liz Taylor

Redacció
3 min
La Vanguardia, 24 de març

BarcelonaLa dimissió del primer ministre de Portugal, José Sócrates, obre les portades de tots els diaris d'aquest dijous. La Vanguardia titula “La crisi financera força eleccions a Portugal”, El País diu “La crisi força la caiguda de Sócrates i deixa Portugal al llindar del rescat” i, en la mateixa línia, l'ARA titula “La dimissió del primer ministre Sócrates aboca Portugal al rescat”, El Mundo “Sócrates dimiteix i Portugal es veu abocat al rescat europeu” i El Periódico afirma “Portugal, a un pas de la intervenció”.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

L'altre gran tema d'avui és el pacte econòmic que s'ha d'establir demà a la cimera anticrisi que celebrarà el Govern català, juntament amb els grups parlamentaris i els agents socials. La Vanguardia titula “El comitè de savis del Govern proposa més taxes en els serveis públics” i afegeix que els assessors defensen un contracte de treball únic i menys rigidesa salarial. L'ARA diu “Els experts avalen el Mas liberal i el concert” i afegeix les quatre mesures claus que es debatran a la cimera de demà: copagament, contracte únic, menys burocràcia i pacte fiscal. “Mas desencadena una tempesta política amb un projecte de retallades socials” és el titular d'El País, i El Periódico publica “El dilema de Mas”, afegint que la reunió de demà pot acabar en fracàs ja que el full de ruta per a la cimera anticrisi dificulta un acord ampli.

Encara en clau econòmica, l'Avui obre la seva portada amb el titular “Amnistia fiscal contra l'economia submergida”, afegint que el ministeri de Treball proposa mesures perquè aflorin empreses. El diari també destaca que gairebé 5 milions de persones treballen en negre.

Seguint amb l'actualitat nacional, Público titula “Cop de porta a Sortu”, explicant l'anunci del rebuig del Tribunal Suprem per majoria de permetre la inscripció del grup abertzale en el Registre de Partits, en considerar que la nova formació també està sotmesa a ETA. L'ARA i l'Avui també es fan ressò d'aquesta decisió dels magistrats, i hi afegeixen que Sortu no es presentarà a les properes eleccions municipals del 22-M. El País publica “Un Suprem dividit impedeix que Sortu estigui a les eleccions”, i hi afegeix que la resolució va tenir 3 vots en contra.

La mort de Liz Taylor ahir als 79 anys també centra l'atenció de la premsa d'avui. Imatges de tot tipus de l'actriu ocupen les portades de tots els diaris, amb titulars com “Adéu a la llegenda d'ulls violeta” a La Vanguardia, “Divina i eterna” a l'ARA, “Adéu a l'última deessa de Hollywood” a El País, “Adéu a la gata sobre la teulada de zinc... calent” a El Mundo” i “La gata diu adéu" a El Períodico.

Pel que fa a l'ofensiva militar a Líbia, La Vanguardia diu que “La coalició afirma que ha liquidat la força aèria de Gaddafi” i El Períodico titula “Els aliats redoblen els atacs a les tropes de Gaddafi”, i hi afegeix que el primer atemptat mortal a Jerusalem des del 2004 dispara la tensió al món àrab.

La crisi nuclear al Japó també té un titular a El País, que publica “Les anàlisis detecten radioactivitat a l'aigua de Tòquio” i hi afegeix que EUA ha prohibit la importació.

stats