24/04/2015

Remeis contra la infoxicació

4 min
Remeis contra la infoxicació

Reconec que com a internauta sóc molt fàcil de distreure, però a hores d’ara, ni tan sols els més disciplinats són capaços d’assumir l’allau d’informació que arriba a les nostres pantalles per les vies més diverses: pàgines web que visitem per iniciativa pròpia, butlletins al correu electrònic, enllaços per WhatsApp o xarxes socials... Quan obrim qualsevol adreça, al voltant del que anàvem a llegir hi trobem més estímuls per fer clic i dispersar-nos encara més: articles relacionats, llistes dels temes més vistos o més comentats, vídeos complementaris, fins i tot anuncis. Per no parlar de totes aquelles coses que voldríem llegir però deixem per a un altre moment i acabem oblidant. Calen recursos per simplificar la navegació i per guardar de manera endreçada el contingut digital que ens ha interessat.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Pàgines web simplificades

Per navegar per webs en què el text és el contingut principal -mitjans de comunicació, blogs-, resulten pràctics els sistemes que amaguen al navegador tots els elements aliens de la pàgina, sobretot en les pantalles de smartphones i tauletes, on l’espai disponible és més escàs. Afortunadament, tots els grans sistemes operatius mòbils ja ofereixen algun mecanisme de “vista de lectura” que filtra dels articles tot allò que no és el text principal i les imatges incrustades. A la caixa d’adreces web del navegador Safari dels dispositius iOS hi apareix un indicador “Vista de lectura disponible” si la pàgina que acabem de carregar és compatible: tocant la icona de l’esquerra ens quedarem amb una versió simplificada per llegir sense distraccions, en la qual podem ampliar la mida de la lletra per a més comoditat. Les versions més recents d’Android i Windows Phone tenen funcions semblants, i a les BlackBerry només cal prémer la tecla física R per obtenir el mateix resultat; prement la barra d’espai es va baixant per la pàgina sense haver de tocar la pantalla.

Cal tenir en compte que no totes les pàgines web poden ser netejades d’aquesta manera: no acostuma a funcionar amb les corporatives i sí amb els diaris digitals, però només en els articles, no en les portades; les pàgines ja adaptades a mòbil en origen tampoc solen admetre-ho, encara que tampoc serviria de gaire perquè ja contenen menys elements complementaris. D’altra banda, hi ha elements de la pàgina web original que es poden perdre en la vista simplificada, especialment les entradetes i els destacats inicials dels articles. Finalment, l’ús de la vista de lectura fa que la navegació sigui més còmoda, però no estalvia consum de dades, perquè la pàgina es neteja al mateix mòbil, quan ja ha estat descarregada.

A l’ordinador també es pot navegar sense distraccions, instal·lant al navegador una extensió per a serveis com Readability o Evernote Clearly, que afegeixen a la barra d’eines un botó per veure només el text i les imatges principals de la pàgina que tenim a la pantalla. El primer disposa de versions per a tots els navegadors, el segon només per a Chrome i Firefox.

Lectura diferida

Tant Readability com Clearly tenen, però, una segona funció: també serveixen per guardar al núvol -en un compte d’accés privat- el contingut principal de les pàgines que ens interessen i poder llegir-lo en un altre moment, sigui amb el mateix dispositiu o bé amb un altre. El cas típic és l’article que ens ha cridat l’atenció mentre veiem una altra cosa, i que guardem per llegir-lo més tard al telèfon mòbil, mentre anem en tren o esperem a la consulta del metge. En aquesta categoria també hi ha serveis com Instapaper i Pocket (abans anomenat Read It Later). Aquest últim presenta els articles en forma de revista personalitzada, a l’estil de Flipboard però només amb el contingut que l’usuari ha triat manualment.

A diferència dels apliserveis de marcadors compartits com Xmarks, Delicious o la “llista de lectura” dels navegadors Safari per als dispositius Apple, que només guarden al núvol les adreces de les pàgines web, els de lectura diferida arxiven el contingut, que es podrà llegir fins i tot sense cobertura sempre que s’hagi tingut la precaució de descarregar-lo abans de sortir de casa. Tots requereixen donar-se prèviament d’alta i disposen d’aplicacions mòbils per llegir al telèfon o la tauleta els articles guardats, o bé per guardar els que voldrem llegir a l’ordinador. En aquest cas, l’opció per guardar l’article apareix al menú de “Compartir” del sistema operatiu mòbil. També acostumen a proporcionar una adreça de correu privada on es poden enviar els enllaços que es volen conservar quan no es disposa d’extensió, i n’hi ha alguns que permeten enviar el text de la pàgina directament al lector de llibres electrònics Kindle de l’usuari, que així el podrà llegir sense cap distracció.

Enllaços socials

Sovint seguim algú a Twitter per la qualitat dels enllaços que recomana, i també hi ha solucions per arxivar-los sense haver d’obrir-los i d’aplicar manualment algun dels procediments anteriors. La web Packrati.us permet vincular el perfil de Twitter amb el compte propi a Delicious, Pocket o Instapaper, entre d’altres, de manera que s’hi arxivin automàticament els enllaços inclosos en els tuits que hàgim marcat com a favorits en el nostre timeline de la xarxa social. Es poden definir condicions per arxivar també els enllaços que publiquem nosaltres, els que ens envien en una resposta o bé només els de tuits que continguin paraules o etiquetes determinades. I al servei d’automatització IFTTT.com hi ha receptes per fer la mateixa operació amb uns altres serveis de lectura diferida.

stats